„Compania Shandong Ningjian Construction Group Investment Romania S.R,L., având ca acţionar unic compania Shandong Ningjian Construction Group co. LTD. din R.p. Chinezi, a participat, în urmă cu trei ani, la o licitaţie publică organizaţă de Primăria Municipiului Craiova, având ca scop finanţarea şi construcţia unui proiect de 1819 unităţi locative precum şi alte spaţii complementare în valoare de aproximativ 55 milioane de euro, întreaga sumă urmând a fi asigurată integral de către compania noastră. După obţinerea autorizaţiilor, construcţia a demarat foarte bine însă, la sfârsitul anului 2015, au fost suspendate lucrările datorită problemelor financiare cu care se confrunta acţionarul unic al companiei în R.P. Chineză. De atunci şi până în prezent, au fost făcute demersuri consistente pentru găsirea unor soluţii pentru rezolvarea problemei finanţării proiectului. Procedurile birocratice complexe din ambele ţări, analizele de lungă durată ale băncilor care au fost solicitate sau şi-au oferit serviciile pentru creditarea proiectului, căderea bursei chineze din 2015-2016, sunt doar câteva dintre elementele care au complicat şi mai mult situaţia noastră.
În urmă cu aproximativ 5 luni, compania China Railway l-4th Bureau Group Co., Ltd din Shandong şi-a manifestat intenţia de a prelua şi continua acest proiect. Au început demersurile, însă fiind o companie chineză de stat, auditul financiar, raportul de due diligence juridic, raportul de audit intern, precum şi celelalte proceduri naţionale de avizare a investiţiei în străinătate, necesită o lungă perioadă de timp. În paralel, acţionarul majoritar al companiei noastre a reuşit să primescă acordul unei băci din Hong Kong pentru accesarea unui credit care să acopere financiar terminarea proiectului. Ambele variante sunt în prezent în derulare şi mai au nevoie faţă de cele două luni aprobate de Consiliul Local de încă aproximativ 30-40 zile pentru a fi finalizate şi pentru a transfera în contul societăţii suma necesară pentru a respecta Actul adiţional la contractul de concesiune încheiat cu Primăria Municipiului Craiova. Am solicitat această prelungire de termen, dar Primăria Municipiului Craiova a decis să nu o aprobe. În această situaţie, acţionarul unic al companiei Shanoong Ningjian Construction Group Investment Romania S.R.L. a decis să respecte decizia primăriei, cât şi prevederile contractului şi să predea municipalităţii întreaga investiţie executată până acum.
Am sperat că vom găsi înţelegera necesară din partea administraţiei locale pentru a ne ajuta să depăşim acest moment financiar dificil cu care ne confruntăm, având în vedere şi perioada foarte scurtă în care ne puteam redresa, însă recunoaştem dreptul autorităţii contractante de a solicita respectarea integrală a contractului asumat. Compania noastră pierde astfel cei aproximativ 8 milioane de euro care au fost investiţi în proiectul din municipiul Craiova.
Mai mult decât atât, în semn de respect faţă de locuitorii municipiului Craiova, am hotarât să transferăm cu titlu gratuit Proiectul Tehnic, Studiul de Fezabilitate, detaliile de execuţie, autorizaţia de construire, precum şi toate celelalte elemente tehnice, astfel încât lucrările să poată fi continuate imediat după ce va fi găsită o soluţie de finanţare. Ne cerem scuze pe acestă cale tuturor craiovenilor, în special celor peste 2000 de familii înscrise pe lista de aşteptare a Primăriei, pentru această situaţie neplicută, dar avem convingerea că acest proiect se va finaliza, iar municipiul Craiova se va mândri în scurt timp cu acestă investiţie, cea mai mare în domeniul rezidential din România, după Decembrie 1989.
Va asigurăm de onestitatea şi bunele noastre intenţii, pe care le-am avut incă de la început şi ne dorim ca în viitorul apropiat compania noastră să poată avea şansa să revină în frumoasa dumneavoastră ţară“, se arată în comunicatul semnat de Wang Jian, reprezentantul legal al Shandong Ningjian Construction Group.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ