Brusc şi oarecum surprinzător, având în vedere că s-a sfârşit campania electorală în Craiova, noul stadion ”Ion Oblemenco” este din nou un subiect de scandal la nivel naţional. Jurnaliştii de la publicaţia online Prosport au dezvăluit la începutul săptămânii că lucrurile nu sunt tocmai limpezi în ceea ce priveşte proiectarea şi construcţia celei mai importante arene sportive din Oltenia. Analizând un proiect de Hotărâre de Guvern, jurnaliştii au descoperit diverse erori mai mici sau mai mari în studiul de fezabilitate şi în proiectul stadionului, erori care necesită în prezent sau au necesitat modificări în ceea ce priveşte execuţia. Compania Naţională de Investiţii, finanţatorul principal al proiectului, a reacţionat prompt, susţinând, dincolo de cuvintele tehnice pompoase, că a existat o culpă în faza de studiu de fezabilitate şi în cea de proiectare, însă pe parcurs aceste greşeli au fost remediate, fără a se umfla „nota de plată“. În scandal s-au implicat şi firmele constructoare, în frunte cu CON-A, care au ţinut să ne asigure pe toţi că lucrurile sunt sub control, iar lucrarea va fi finalizată în termen. Care termen, fie vorba între noi, este unul de mult depăşit, motiv pentru care, poate, sibienii ar trebui să dea niscai explicaţii ceva mai pertinente decât aceea că nu găsesc în Craiova sudori.

Gura bate…
În mod evident, acest scandal nu ar fi luat o asemenea amploare dacă, în lunile care au trecut, nu ar fi existat un „pogon“ de promisiuni optimiste cu privire la data disputării primului meci pe noua arenă „Ion Oblemenco“. Dacă ar fi existat o minimă reţinere în ceea ce priveşte promisiunile, în primul rând din partea Liei Olguţa Vasilescu şi mai apoi din partea pleiadei de subordonaţi pe linie politică şi administrativă, aşteptările „cetăţii“ nu ar fi fost atât de mari şi nimeni nu s-ar fi simţit iritat că, zic şi eu, abia la anul se va juca primul meci pe noul stadion. Toată lumea ar fi înţeles că, în general, în România lucrurile se mişcă puţin mai încet decât în ţările civilizate, că firmele româneşti de construcţii s-au învăţat de unde „să ciupă“ câte un punct, două, pentru a ieşi bine licitaţia, şi nu ar mai fi avut motive de a arunca tone de lături în ceea ce este, până la urmă, cea mai importantă investiţie din istoria sportului craiovean. Însă, „ameninţaţi“ periodic cu date de recepţie care mai de care mai fanteziste, craiovenii par să-şi fi pierdut răbdarea tocmai când este o chestiune de luni de zile până când îşi vor vedea visul cu ochii: alb-albaştrii învingând Steaua şi Dinamo sub cupola unei frumoase arene ”Ion Oblemenco”.

Dar dacă vom juca în primăvara europeană pe noul „Ion Oblemenco“?
În tot acest scandal, declaraţia iniţială a primarului Mihai Genoiu a părut cea mai echilibrată. Poate şi pentru că vine din economia reală, cea privată, acolo unde şi-a căpătat o groază de „cucuie“, edilul a spus pe nerăsuflate că, în viaţă, de multe ori, graba strică treabă, iar finalizarea stadionului, cu tot cu recepţie, nu ar trebui să se transforme într-un hei-rupism naţional care poate afecta grav viitorul arenei. Din păcate, vorbele sale lipsite de orice urmă de politicianism au născut un adevărat „tsunami“ la Bucureşti, motiv pentru care a fost nevoit să îşi nuanţeze poziţia. Totuşi, adevărul rămâne pentru cei care ştiu să citească printre rânduri: stadionul ”Ion Oblemenco”, realizare extraordinară a primarului Lia Olguţa Vasilescu şi a Partidului Social Democrat, este mult prea important pentru întreaga suflare alb-albastră, aceea adevărată, nu cea îngropată cu ani în urmă, pentru ca încă un decalaj de câteva luni să mai reprezinte un obstacol insurmontabil. E adevărat că nu vom vedea diavolii roşii pe noul stadion, dar cine ştie, poate vom juca în primăvara europeană pe „OZN“-ul din Bănie!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ