Icoana Maicii Domnului Kazanskaia, ocrotitoarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea

0

La solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea, Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului a aprobat ca sărbătoarea pomenirii icoanei Maicii Domnului Kazanskaia (prăznuită în calendarul Bisericii Ortodoxe la data de 8 iulie) să devenă ocrotitoarea acestei instituţii şi a tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul ISU Vâlcea.
Spre a marca acest eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie va aşeza sâmbătă, 8 iulie 2017, o copie a acestei icoane la Mănăstirea Sfântul Ioan Iacob – Ţara Loviştei, din comuna Racoviţa, unde va săvârşi Sfânta Liturghie, slujba de sfinţire a icoanei şi, de asemenea, un Te Deum de mulţumire pentru toţi cei care-şi desfăşoară activitatea, riscându-şi viaţa pentru binele semenilor în cadrul ISU Vâlcea.
La această sărbătoare vor participa dl. colonel dr. Ionel Nuţă, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea, angajaţii acestei instituţii, reprezentanţii autorităţilor locale, precum şi mulţi credincioşi.
Icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu cu Pruncul, numită Kazanskaia sau din Kazan, este unică prin faptul că în ea este zugrăvită o singură mână – dreapta Pruncului Hristos, care binecuvântează. Mâinile Maicii Domnului şi mâna stângă a Mântuitorului nu sunt vizibile, ci se află sub veşminte. Icoana Maicii Domnului de la Kazan este cea mai cinstită icoană făcătoare de minuni de pe întreg cuprinsul Rusiei.
Numele icoanei Maicii Domnului Kazanskaia provine de la localitatea Kazan din Rusia, unde ea a fost găsită. În 1579, oraşul Kazan, vechea capitală a hanatului tătarilor, a suferit un mare incendiu. În acelaşi an, Maica Domnului se arătase unei copile de nouă ani, pe nume Matrona, poruncindu-i să-i scoată la lumină chipul frumos zugrăvit de sub ruinele uneia dintre casele arse. Visul s-a repetat până când copila a înţeles că icoana trebuie scoasă din acea casă arsă. Luată din acel loc, Maica Domnului din Kazan este purtată în procesiune în Biserica Sfântul Nicolae, iar apoi în Catedrala Buneivestiri, loc în care mulţi credincioşi au primit tămăduire sufletească şi trupească. Aceste minunate fapte l-au determinat pe Ivan cel Groaznic să zidească pe locul găsirii icoanei o mănăstire de maici, unde a aşezat icoana. La rândul său, ţarul Feodor Ivanovici a înălţat şi el o mare biserică din piatră, cu hramul Uspeniei (Adormirii Maicii Domnului), iar de la 8 iulie 1594 icoana Maicii Domnului Kazanskaia a fost pusă spre cinstire în această catedrală.

Arhiepiscopia Râmnicului

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ