Vâlcea: Protest la Învârtita Dorului

O tânără cu cetăţenie suedeză, originară din Râmnicu Vâlcea, şi-a manifestat, cu o mască la gură şi prin semne, dezaprobarea faţă de abuzurile asupra salariaţilor din România.

0

Întâmplare ieşită din comun la Festivalul ciobănesc Învârtita Dorului care a avut loc sâmbătă şi duminică în Vaideeni, judeţul Vâlcea. În timpul festivităţii de deschidere a sărbătorii, Natalia Ginghină, cetăţean roman şi suedez, a protestat în tăcere, cu o mască la gură, inscripţionată “REFUZ ABUZUL”. Ea şi-a exprimat astfel solidaritatea cu angajaţii din România faţă de care consideră că se comit abuzuri, şi în special cu salariaţii de la Uzinele Sodice Govora (USG), companie ce aparţine firmei poloneze Ciech Sodă.

În aprilie, a făcut greva foamei, alături de doi lideri ai Sindicatului Sodistul
Originară din Râmnicu Vâlcea, Natalia Ginghină are 31 de ani şi este angajată a Forţelor de Muncă din Suedia. Ea susţine că nu sprijină interese de partid, ale vreunei instituţii, companii sau biserici, ci militează pentru principiile şi valorile proprii. În luna aprilie a.c., Natalia a recurs la o formă de protext extremă, făcând câteva zile greva foamei, alături de doi lideri de sindicat ai USG. Aceştia fuseseră concediaţi de conducerea poloneză, în urma unui protest la care angajaţi ai companiei şi-au cerut anumite drepturi.

Către Români, către Justiţie, către Ciech
La Festivalul de la Vaideeni, tânăra a protestat fără să vorbească, împărţind celor prezenţi un manifest format A4, cu date explicative. În esenţă, protestul ei se adresează Românilor, Justiţiei şi Ciech:
1. Către Români: să ne aducem aminte că înainte de funcţii şi buget fiecare dintre noi este şi are un suflet/personalitate/conştiinşă care depinde şi are nevoie de ÎNCREDERE în comunitatea în care trăim împreună.
2. Către Justiţie: IMPARŢIALITATE
3. Către Ciech: acceptarea, publicarea şi asumarea responsabilităţilor dintr-un fost/viitor AUDIT DE SUSTENABILITATE, realizat de către o firmă acreditată şi recunoscută imparţială, suplimentar respectării eventualelor recomandări făcute de instituţii ale statului care au competenţe în ce priveşte buna desfăşurare a activităţii USG Ciech.

«La o șuetă cu Herr Ludovic Orban»
În timpul protestului, Natalia Ginghină l-a întânit şi pe Ludovin Orban, preşedintele Partidului Naţional Liberal, care paricipa la sărbătoare. La momentul declaraţiilor de presă ale liderului liberal, ea s-a poziţionat lângă acesta, în aşa fel încât dă fie cât mai vizibilă. La final, Orban a refuzat fotografia de solidaritate, motivând că nu cunoaşte şi opinia CIECH. Mai târziu, Natalia avea să comenteze întâlnirea pe pagina sa de afcebook :
La o șuetă cu Herr Ludovic Orban (Președintele PNL), dacă tot m-a vizitat la Vâlcea
VA CER AJUTORUL | FACEM O POZA IMPREUNA PENTRU DREPTURILE ANGAJATILOR? CU SAU FARA MASCA #REFUZABUZUL | NICI EU, REFUZA SA RASPUNDA“ (răspuns la remarca domnului Orban că refuză poza cu sau fără mască deoarece încă nu a auzit şi versiunea Ciech – n.red.)
PS: dumnealui a venit la mine. Eu doar l-am primit cu demnitate și mi-am făcut datoria, da? Să nu ziceți că sunt stalkeriță. Deși mi-am auzit chestii și mai creative“.
În manifestul pe care l-a împărţit la Învârtita Dorului, Natalia Ginghină a anunţat şi un Marş individual de tăcere care va avea loc miercuri, 27 iunie. Protestul va începe la ora 17.00, în faţa Tribunalului Vâlcea din Râmnicu Vâlcea.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ