Arhiepiscopia Râmnicului – expoziţie de fotografii şi expoziţie cu vânzare obiecte de artă bisericească

În zilele de 17 şi 18 iunie, Arhiepiscopia Râmnicului a organizat împreună cu Asociaţia Renaşterea Obiceiurilor şi Tradiţiilor Româneşti cea de-a doua ediţie a Evenimentului „Restituiri. Valori ale spiritualităţii ortodoxe vâlcene”.

0

Manifestările, organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, au debutat cu vernisajul Expoziţiei de fotografii Privind din înălţimi lăcaşurile de închinare, ce a fost urmată de Expoziţia cu vânzare din rucodelia vieţuitorilor din Eparhia Râmnicului – mănăstirile Bistriţa, Hurezi, Arnota, Dintr-un Lemn, Govora, Jgheaburi, Surpatele, Ostrov, Turnu, Sărăcineşti, Iezer, Antim – şi Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum şi expoziţia de pictură pe sticlă realizată de elevi din şcolile vâlcene.
„Expoziţia-târg Restituiri. Valori ale spiritualităţii ortodoxe vâlcene, ajunsă la ediţia a II-a, cunoaşte anul acesta o amploare deosebită prin cooptarea în această lucrare a mai multor mănăstiri din alte eparhii ale Patriarhiei Române, dar şi a unor ateliere de rucodelie, precum Atelierul Sfântul Evanghelist Luca şi Atelierul Maria Brâncoveanu ale Seminarului Teologic „Sf. Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.
Scopul acestei expoziţii cu vânzare este, pe de o parte, punerea în valoare a incomensurabilului patrimoniu al spiritualităţii monahale vâlcene şi, pe de altă parte, o reîntoarcere la valorile artistice autentice ale neamului nostru, în zilele noastre promovându-se de prea multe ori kitsch-ul, chiar urâtul. Expoziţia de faţă este un semnal de alarmă şi anume că trebuie să ne reîntoarcem către rădăcinile neamului acesta, dar şi o încercare de a arăta că filocalia, iubirea de frumos, este încă, slavă lui Dumnezeu, cultivată în Biserica noastră, iar produsele mănăstireşti, fie ele obiecte de artă sau, de ce nu, chiar şi tradiţia culinară mănăstirească, rod al rugăciunii monahului, al trăirii în Duhul Adevărului”, a subliniat Părintele Ştefan Zară, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ