Praznicul Rusaliilor la Catedrala Arhiepiscopală

0

La Praznicul Pogorârii Sfântului Duh, duminică, 4 iunie 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Pogorârea Sfântului Duh este actul de trecere a lucrării mântuitoare a lui Hristos, din umanitatea Sa în oameni. Astfel, Biserica se constituie prin această extindere a vieţii lui Hristos în noi. Având în vedere că prin Duhul ne împărtăşim de Hristos, în Biserica Ortodoxă sfintele slujbe încep cu rugăciunea adresată Sfântului Duh: „Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindeni eşti şi pe toate le împlineşti; Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre”.
În cuvântul împărtăşit credincioşilor la Praznicul Pogorârii Sfântului Duh a fost reafirmată învăţătura Părintelui Dumitru Stăniloae care arăta că „Duhul Sfânt prilejuieşte în mod special „comuniunea” (2 Cor. 13, 13; Filip. 2, 1). Duhul ne fereşte de singurătatea ucigătoare. De aceea e Mângâietorul. Totdeauna El îţi oferă o comuniune. În El, găseşte oricine o mângâiere. El ne asistă totdeauna. El ne înviorează bucuria noastră de Dumnezeu. El e „de-viaţă-Făcătorul”. În Duhul, cunoaştem şi mărim pe Dumnezeu, şi ne bucurăm de El. El dă mărturie conştiinţei noastre despre Dumnezeu (I Cor. 12, 3-9). Sfântul Atanasie zice: „Noi fără duhul suntem străini şi depărtaţi de Dumnezeu. Iar prin împărtăşirea de Duhul, ne unim cu Dumnezeirea. Deci a fi în Dumnezeu nu e un lucru al nostru, ci al Duhului Care este în noi şi rămâne în noi atâta timp cât Îl păstrăm în noi prin mărturisire.” Duhul e Sfântul şi Sfinţitorul, prin fidelitatea cu care asistă pe ceilalţi, prin fidelitatea pe care o întreţine în ceilalţi faţă de Dumnezeu şi întreolaltă. Ţine de Duhul să participe şi să Se facă participat ca Persoană. El e expresia generozităţii lui Dumnezeu, a uitării lui Dumnezeu de Sine în „ieşirea” Lui la creaturi. El e bucuria lui Dumnezeu de ele şi a lor de Dumnezeu”.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba Vecerniei la sărbătoarea Sfintei Treimi, în cadrul căreia s-au citit cele şapte rugăciuni speciale, de invocare a Sfintei Treimi şi a binecuvântat ramurile de tei şi de nuc.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ