Lipsa catedrelor titularizabile trimite dascălii doljeni la sute de kilometri de casă

O parte dintre profesorii doljeni, cei mai mulţi dintre aceştia aflaţi la început de carieră, a luat decizia să-şi încerce norocul titularizării în alte judeţe din ţară. Dascălii au ajuns în această situaţie după ce au concluzionat că în Dolj nu au nicio şansă în acest sens. Bilanţul întocmit după perioada înscrierilor arată că pentru anul 2017-2018 sunt 36 de catedre titularizabile, numărul cererilor fiind de 1.096.

0

Anual, numărul limitat de posturi titularizabile îi pune în dificultate pe dascălii doljeni. În speranţa că îşi rezolvă această problemă, sunt profesori care şi-au depus cererile în acest sens chiar şi în trei sau patru alte judeţe din ţară.

Înscrieri la Harghita şi Ilfov
Astfel, cadrele didactice în cauză sunt nevoite să facă sute de kilometri pentru a se înscrie, în primă fază, după care alte drumuri se fac cu ocazia susţinerii inspecţiilor la clasă, etapă programată deja, şi a examenului din data de 12 iulie a.c. „Observând care este situaţia, m-am înscris la Ilfov şi Harghita. La Ilfov sunte 20 pe loc, iar la Harghita şapte candidaţi pe loc. Voi susţine acele inspecţii la clasă şi voi vedea ulterior unde şi ce voi reuşi. Cert este că situaţia din Dolj nu este deloc motivantă. Nu ştiu când noi, cei tineri, vom ajunge să avem catedra noastră”, consideră o profesoară de română, în prezent suplinitoare.

Cele mai multe cereri pentru educatori
În judeţul Dolj sunt 36 de catedre titularizabile, la finele perioadei de înscrieri fiind înregistrate 1.096 de cereri. Potrivit bilanţului întocmit, cele mai multe solicitări sunt pentru „Limba şi literatura română, Pedagogia şcolară şi Metodica desfăşurării activităţilor instructiv-educative în grădiniţa de copii (educatori)”- 223 de cereri. Această disciplină este urmată de „Educaţie fizică şi sport”, cu 101 cereri, „Limba şi literatura română” (102), „Elemente de didactică generală aplicate disciplinelor din învăţământul primar” (113).

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ