Vâlcea: Halda de steril Alunu înaintează, familii evacuate

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (SJSU) Vâlcea a hotărât, marţi, evacuarea imediată, cu nivel de urgenţă I, a două familii din comuna Alunu şi evacuarea cu nivel de urgenţă II, până în seara zilei de 17 mai, în funcţie de evoluţia situaţiei din teren, a altor două familii, din cauza alunecărilor de teren, a anunţat Prefectura Vâlcea.

0

Începând de săptămâna trecută, din cauza ploilor abundente, a fost reactivată o alunecare de teren la halda de steril a Carierei Berbeşti Vest. Halda a ajuns în albia unui pârâu, a distrus circa 18 hectare de pădure, două uliţe săteşti şi s-a apropiat periculos de şase case din zonă. „Având în vedere situaţia existentă în localitatea Alunu, privitor la alunecarea de teren declanşată în zona haldei de steril aparţinând obiectivului minier Cariera Berbeşti Vest, din cadrul CET Govora S.A., Direcţia Exploatare minieră, domnul Florian Marin, prefectul judeţului Vâlcea, în baza referatului întocmit de Serviciul Monitorizarea Serviciilor Publice Deconcentrate şi în conformitate cu prevederile legale, a convocat în şedinţă extraordinară Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, astăzi, 16 mai 2017, la ora 14:30, în sala nr.2 a Instituţiei Prefectului – judeţul Vâlcea.
La propunerea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a aprobat prin hotărâre evacuarea, ca măsură de protecţie civilă, a familiilor Mărculescu Victor şi Mărculescu Constantin, ca nivel de urgenţă I, şi a familiilor Mărculescu Ion şi Mărculescu Ilie, ca nivel de urgenţă II, precum şi a bunurilor materiale deţinute de acestea, ale căror gospodării se află pe direcţia deplasării alunecării de teren. Acţiunile de evacuare se vor realiza în conformitate cu prevederile Ordinului MIRA nr.1184/2006 pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi asigurarea activităţii de evacuare în situaţii de urgenţă”, a precizat într-un comunicat de presă Prefectura Judeţului Vâlcea.
Conform purtătorului de cuvânt al Prefecturii, Alexandru Concioiu, familiile care ce vor fi evacuate imediat sunt formate din cinci adulţi. Cele care ar putea să fie nevoite să îşi părăsească miercuri locuinţele sunt formate din nouă persoane, dintre care trei copii şi şase adulţi. Toţi cei evacuaţi vor fi cazaţi la Centrul Social Alunu.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ