Deschiderea oficială a manifestării va avea loc vineri, 19 mai, ora 11.00, în Piaţa „William Shakespeare”, în prezența reprezentanților Muzeului Olteniei și autorităților locale.
Ca în fiecare an, la Craiova, al treilea week-end din luna mai, transformă Piaţa „William Shakespeare”, într-un regal de culoare și forme, rezultat din etalarea unei diversități/varietăți de minerale, pietre semipreţioase şi atrăgătoare bijuterii hand-made (coliere, cercei şi brăţări), prezentate publicului craiovean de peste cei 35 de colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară (Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, Bucureşti ş.a.) şi din străinătate (Ungaria, Ucraina, Moldova). Craiovenii sunt așteptați în Piaţa „William Shakespeare”, în intervalul orar 09.00 -19.00, cu excepția zilei de duminică, 21 mai, când manifestarea se va închide la ora 15.00.
Salonul Național de Minerale, Fosile și Geme, organizat la Craiova de către Muzeul Olteniei, Secția de Științele Naturii, este în fapt, o expoziţie în aer liber, un târg dar şi o bursă a mineralelor, fosilelor şi gemelor, menită a informa şi a forma un publicul vizitator. Pentru a accentua latura educativă, formatoare, în cadrul Salonului sunt cuprinse conferinţe susţinute de specialişti, care prezintă subiecte din mineralogie, geologie şi din paleontologie. Craiovenii pasionați de minerale pot participa sâmbătă, 20 mai, ora 11.00, la Sediul Secției de Științele Naturii (str. Popa Șapcă nr. 7), la Conferința „Oltenia Geologică”, susținută de Ion Stelea, cercetător în cadrul Institutului Geologic Român din București..
În România, primele mostre de minerale, fosile şi geme s-au desfăşurat la Cluj-Napoca începând cu anul 1993, fiind iniţiate de profesorul Virgil Ghiurcă de la Universitatea Babeş-Bolyai, un pasionat de colecţionarea şi şlefuirea mineralelor. La aceste manifestări luau parte colecţionari de minerale şi fosile, pasionaţi din toată ţara, tineri sau vârstnici, interesaţi sau numai curioşi. Încet-încet, în oraşele cu tradiţie în exploatarea mineralelor (Baia Mare) sau în centre universitare ca Timişoara, Oradea, Iaşi, Bucureşti, manifestările de acest gen s-au extins, astăzi ajungând să fie prezenţe obişnuite în peisajul social şi cultural de la noi.
La Craiova, prima ediţie a Salonului a fost organizată de specialiştii de la Muzeul Olteniei în anul 2008, an de an bucurând publicul craiovean, astfel încât s-a legitimat valoric, inclusiv la nivel național, devenind o frumoasă tradiţie locală.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ