„În calendarul marilor momente ale națiunii noastre, ziua de 9 Mai ocupă un loc aparte, pentru că sub amprenta ei stau trei evenimente majore, care, întinse pe un orizont de peste șapte decenii, ne-au conturat devenirea și au ajuns astfel să definească România prezentului. În 2017, celebrarea acestei zile are loc într-un context cu totul special, pentru că marcăm, mai presus de orice, împlinirea a 140 de ani de când, în Adunarea Deputaților, ministrul de Externe, Mihail Kogălniceanu, dădea glas actului de independență a țării, prin ieșirea de sub suzeranitate otomană. Se așeza astfel o nouă piatră la fundamentul identității de neam, parte a unei vaste construcții, pe care înaintașii noștri au realizat-o prin luptă și sacrificii, în Războiul de Independență, apoi în prima conflagrație mondială, în urma căreia am dobândit unitatea, și în cel de-al Doilea Război Mondial, în care a trebuit să o apărăm cu arma în mână.
Sărbătorim astăzi și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite, pentru că tot o zi de 9 mai a venit să aducă, în 1945, pacea într-o Europă secătuită și îngenuncheată de conflicte. Pace la menținerea căreia un rol crucial l-a avut ministrul de Externe al Franței, Robert Schuman, a cărui viziune, transpusă în declarația din 9 mai 1950, a condus la crearea a ceea ce astăzi este Uniunea Europeană.
Cu atât mai puternică este emoția acestui moment aniversar cu cât, în acest an, România împlinește un deceniu de când destinul său este parte a destinului marii familii europene. Sunt 10 ani în care apartenența la Uniune a reconfigurat evoluția țării noastre și a deschis noi perspective pentru dezvoltare.
Cu prilejul zilei de 9 Mai, în calitate de președinte al Consiliului Județean, doresc să transmit tuturor locuitorilor județului Dolj și ai orașului Craiova cele mai bune gânduri ale noastre, alături de sincere urări de sănătate, prosperitate, împliniri și un călduros «La mulți ani»!“

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ