O parte din menifestările dedicate Zilei Imnului vor avea loc în piaţeta centrală
„Lucrările din centru vor fi încheiate pe 15 iulie. Purtăm discuţii cu arhitecul, cu constructorul, inspectăm şantierul de două-trei ori pe săptămână. Am speranţa, în proporiţie de 99.99%, că lucrările vor fi gata conform graficului. Astfel, există penalităţi exteraordinar de mari pe care fi obligaţi să le suporte şi unii şi alţii. Însă se mişcă foarte bine şi vreau să le mulţumesc pentru asta. S-au montat lifturile, scările rulante sunt aduse, s-au amenajat toaletele, subsolul este gata în procent de 98%. Până la Ziua Imnului Naţional, centrul Râmnicului va arăta impecabil şi acolo vom şi derula o parte a manifestărilor”, a subliniat primarul.
Zilele trecute municipalitatea a mai anunţat că recent au fost aduse coşurile, jardinierele din lemn şi mobilierul urban ce va fi instalat în piaţa publică. De asemenea, se apropie de finalizare şi fântâna arteziană.
Un proiect subteran şi suprateran
Lucrările, executate de firma Mitliv Exim SRL Craiova sunt complexe: construirea unui pasaj pietonal cu trei ieşiri, care va subtraversa intersecţia Calea lui Traian cu străzile Stirbei Voda şi Regina Maria; construirea unei parcări subterane sub strada Regina Maria, cu doua niveluri subterane cu o capacitate de 192 de locuri pentru autoturisme şi opt locuri pentru motociclete ; amenajarea unei pieţe urbane cu fântână arteziană, amenajarea unor spaţii verzi. Potrivit proiectului, Strada Regina Maria, de la Romarta la Mc Donald’s va deveni spaţiu de promenadă.
O lucrare cu o istorie zbucuimată şi costisitoare
Proiectul „Reorganizarea si amenajarea spaţiului public central din Municipiul Ramnicu Vâlcea” a fost conceput pentru finanţare europeană, cu un buget de 65,8 milioane lei inclusiv TVA, contribuţia nerambursabilă alocată fiind de 64,49 milioane lei. Lucrările au început în

februarie 2014, cu termen de finalizare de 20 de luni, deci, până în octombrie 2015.
Însă, din cauza întârzierii acestor lucrări, proporția de cofinanțare s-a inversat, aproape 80% din investiţie fiind suportată din bugetul local. De mai multe ori, primarul Gutău a criticat” neputinţa” predecesorilor săi de a duce la bun sfârşit acest proiect, subliniind că este aberant ca dintr-o contribuţie de 2% a bugetului municipiului, să se ajungă la 80%.
Proiectul va intra în istoria oraşului şi pentru că l-a trimis la închisoare pe primarul Emilian Frâncu. Arhitecţii lucrării, Sorin Dragoş Popescu şi Şerban Marinescu, l-au acuzat pe fostul edil că le-ar fi cerut 10% mită din valoarea totală a acestui proiect. Pe 27 aprilie 2013, Frâncu a fost reţinut de către Direcţia Naţională Anticorupţie, în urma unui flagrant, iar în martie 2014 a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie.