Adevărul celor 100 de zile

0
2413

Încerc să mă uit cu ochii cetăţeanului obişnuit la primele 100 de zile ale Guvernului Coaliţiei PSD – ALDE. Dincolo de episodul OUG 13, episod care va face, sunt sigur, preocuparea multor istorici în anii ce vin.
În materia strictă a produselor guvernării livrate societăţii româneşti sunt destule motive de satisfacţie. S-au creat premise directe pentru creşterea calităţii vieţii tuturor românilor.
Salariul minim a crescut. Punctul de pensie, pensia minimă garantată au crescut.
Au fost eliminate peste 100 de taxe care, departe de a ajuta bugetul, încurcau foarte tare contribuabilul român, persoană fizică sau juridică.
Antreprenorii, în special cei mici şi mijlocii, beneficiază de mai mult sprijin şi de o reducere semnificativă a poverii lor fiscale.
Agricultorii români au primit la timp subvenţiile pe toate categoriile reglementate a fi obiect al acestui tip de stimulent financiar pentru dezvoltare.
Încasările la buget după o primă lună în care au fost mai mici comparativ cu anul trecut au crescut şi cresc constant, dovadă că măsurile de relaxare lansate de guvern au fost juste şi dau roade.
Profesorii, medicii, oamenii de cultură şi artă încep să simtă că există un guvern care le respectă meseria şi munca, la adevărata lor valoare.
S-a lansat un proces de descentralizare care va aduce decizia şi banii mai aproape de cetăţeni şi de comunităţile în care trăiesc.
S-a finalizat o Lege a Salarizării Unitare atât de aşteptată, care va aduce mai multă echitate şi mai mult respect pentru angajaţii din spaţiul public. Sper să intre cât mai repede în dezbaterea parlamentară.
S-au făcut eforturi încununate de succes pentru ca liberalizarea preţului la gaze să nu afecteze foarte tare populaţia/consumatorii casnici.
S-a redus preţul medicamentelor inovative care şi-au pierdut patentul, medicamente atât de necesare pentru bolnavii cronici.
Iată un tablou al unei guvernări care, fără să fie una perfectă, putem afirma că a fost, în această sută de zile, una cu adevarat responsabilă faţă de viaţa oamenilor. Creând perspectiva unei creşteri economice sănătoase şi durabile. Iată, însuşi ditamai FMI-ul şi-a recunoscut eroarea de previziune privind creşterea economiei româneşti, modificând-o de la 3,4% la 4,2%.
E adevărat, este loc de mai bine în multe domenii. Sunt şi câteva restanţe imortante care îşi caută încă rezolvarea.
Mi-ar fi plăcut să avem adoptată, la această oră, Legea Prevenţiei. Atâţia români cu iniţiativă o aşteaptă.
Ar fi fost bine să ştim clar la acest moment cum va funcţiona Fondul Suveran de Investiţii.
Aş fi vrut să fi găsit un consens politic pe chestiunea modificării Codurilor, astfel încât acestea să nu mai fie speculate politic.
Una peste alta, înclin să afirm, dincolo de partizanatul politic, firesc şi legitim, că avem un guvern care a luat, cu o notă destul de bună, examenul primelor 100 de zile de guvernare.

Ion Cupă este deputat și președintele ALDE Dolj