Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a precizat că suma astfel obţinută va asigura dotarea la standarde europene a unei săli de operaţii aparţinând Clinicii de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară. Este vorba despre 770.000 de euro. „Este o zi importantă pentru noi. Iată că semnăm azi un contract extrem de important pentru noi. Este vorba de un demers cu o valoare totală de aproximativ 1,5 milioane de euro, în care suntem parteneri. Avem de câştigat noi, cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova și, au de câştigat şi prietenii noştri bulgari cu un spital din Kozlodui. Suma pe care am reuşit să o obţinem din fonduri europene se împarte în mod echitabil între partea română și cea bulgară, urmând să fie folosită pentru acoperirea unor necesităţi privind dezvoltarea sistemului de sănătate. Aceşti bani sunt importanţi pentru noi întrucât vom asigura dotările necesare pentru a echipa o sală de operații din cadrul noii Clinici de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară. Suma nu va fi suficientă dar este complementară fondurilor alocate de noi şi automat ne ajută enorm. Vom achiziţiona apartaură performantă şi astfel sala va fi precum cea din marile clinici de sănătate din Europa. Doresc să-i felicit și să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la reuşita acestui proiect, datorită căruia facem un pas semnificativ către obiectivul pe care ni l-am propus, acela de a ne permite să tratăm afecţiunile cardiace grave, la Craiova”, a declarat Prioteasa.
„Sala respectivă va fi perfect viabilă şi condiţiile vor fi pe măsură”
Bogdan Fănuţă, managerul SJCU Craiova, se declară mulţumit că a mai fost făcut încă un pas cu privire la echiparea viitoarei clinici medicale. „Ţin să mulţumesc întregii echipe a CJ Dolj pentru efortul depus şi pentru faptul că în ultima vreme a investit continuu în spital. Atragerea fondurilor nerambursabile este un pas important pentru noi şi iată că datorită acestui proiect se reuşeşte dotarea unei săli de operaţii. Sala respectivă va fi perfect viabilă şi condiţiile vor fi pe măsură. Acest proiect va fi demarat cât mai curând. Clinica este gata, din punct de vedere al infrastructurii, cam 90-95%. Au fost acele licitaţii, patru la număr, cu angiograful pentru că amplasarea acestui aparat, inima clădirii de altfel, impune respectarea unor reguli foarte stricte, iar autorizaţia se obţine după analize extrem de complexe. O să vină şi această autorizaţie şi credem noi că în octombrie, anul acesta, vom deschide clinica. Vor veni şi medici din Bucureşti şi Târgu Mureş. Este vorba despre patru cadre medicale care vor şi preda la Universitatea de Medicină din Craiova”, a explicat dr. Fănuţă.
„Investiţiile în domeniul sănătăţii sunt importante”
La semnarea contractului a fost prezentă şi directoarea Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi pentru Graniţa România-Bulgaria, Nicoleta Mincu. „Felicitări Consiliului Judeţean Dolj pentru reuşită. Nu este uşor să pui bazele unui astfel de contract, dar iată că echipa de aici a reuşit. Investiţiile în domeniul sănătăţii sunt importante pentru noi toţi, fapt pentru care ar fi bine să profităm de fiecare ocazie ce ni se oferă în acest sens”, a menţionat Mincu.
Se vor putea face coronarografii
Din păcate, la ora actuală, Craiova este singurul centru universitar unde nu se poate efectua o coronarografie, oltenii fiind nevoiţi să se deplaseze, pentru o astfel de intervenţie, la Bucureşti, Timişoara sau Târgu Mureş. Proiectul „Coordonarea și sprijinirea modernizării serviciilor publice de sănătate în regiunea Dolj – Vratsa“, depus în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, are o valoare eligibilă totală de 1.483.009,98 euro, inclusiv TVA, din care aproximativ 770.000 de euro revin Consiliului Județean Dolj și Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova