„Materialul a fost difuzat de canalul Pro TV în data de 27 martie 2017, iar titlul este sugestiv pentru această atitudine: ‘„18 chinezi, trataţi regeşte în Govora după ce s-a crezut că sunt investitori. Primar: «Inspiraţi un pic. Este? E ceva?»”
‘„S-a dat sfoară în mica staţiune Băile Govora, din judeţul Vâlcea, că mai mulţi chinezi ar vrea sa investească în refacerea ei. Clădirile, cu o arhitectură superbă, lăsate în paragină şi degradate de vreme, ar putea să primească o mulţime de turişti şi de pacienţi pentru curele cu ape minerale.Aşa că autorităţile locale au plimbat şi răsfăţat prin toată localitatea un grup de 18 chinezi veniţi în vizită. Oamenii au facut poze peste tot şi au promis că vor povesti acasă ce au văzut. Apoi, au ţinut un spectacol chinezesc şi duşi au fost. După ce au fost primiţi cu pâine şi sare, dar şi cu cozonac, turiştii au mers la masă. A ieşit în evidenţă o doamnă. Poate fi greu de crezut, dar are 67 de ani. A fost judecătoare şi acum este la pensie. Ce a mâncat la Govora:
Xia Li: „Siao nio tu… tan”. În traducere, ciorbă de burtă. O tânără din China, mutată de 6 ani în România, care şi-a schimbat numele în unul românesc, Maria, ne spune ce-i place la mâncarea noastră tradiţională.
Maria: „Altundeva n-am mai băut aşa ceva, doar prima oară în Romania, ea a fost chiar foarte bună! I-a plăcut imens, da”.
Chinezii au fost cazaţi într-o bijuterie arhitectonică: un hotel construit în 1914 (n.r. Hotel Palace), după planurile unui arhitect francez. După ce şi-au făcut sute de fotografii cu hotelul, o doamnă, inspirată de aerul curat, a executat şi câteva mişcări de tai chi.
Ionut Anastasie, director hotel: „Sunt încântaţi, mai ales că mulţi dintre ei nu sunt obişnuiţi cu o clădire aşa veche, cu un istoric atât de bogat, iar scopul nostru este ca şi la plecare să fie la fel de mulţumiţi”.
Dintr-odată, printre chinezi a apărut şi primarul. Aflase că unii musafiri ar fi potenţiali investitori.
Mihai Mateescu, primar Băile Govora: „Ia inspiraţi un pic! Este? E ceva?”
Aşa că i-a dus la clădirea care adăpostea pe vremuri băile, proiectată de acelaşi arhitect. Chinezii au fost întrebaţi imediat dacă ar fi interesaţi să o refacă.
Huand Heming: „Doresc foarte mult să investesc aici, dar o singură problemă este cu distanţa”.
Mihai Mateescu, primar Băile Govora: „Este o mai veche intenţie a prietenilor noştri din Republica Populară Chineză. Le vom asigura, aşa cum spune legea română, pe 49 de ani, cu posibilităţi de prelungire a concesiunii”.
Autorităţile locale nu s-au lăsat până nu i-au dus peste tot pe asiatici, spre uimirea localnicilor. Când au ajuns la magazinul de suveniruri, iar autorităţile erau gata-gata să laude ceea ce credeau că e ceramică locală, şi-au dat seama că, de fapt, aproape tot magazinul era aprovizionat cu produse chinezeşti.
Şi aventura chinezilor la Govora nu ar fi fost completă dacă la sfârşitul zilei, în aerul proaspăt vopsit al clădirii cinematografului, turiştii nu ar fi ţinut un spectacol tradiţional chinezesc în care vedetă a fost poezia lui George Cosbuc, La oglindă, relatează Pro TV.
(http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/18-chinezi-tratati-regeste-in-govora-dupa-ce-s-a-crezut-ca-sunt-investitori-primar-inspirati-un-pic-este-e-ceva.html)

Povestea unui proiect intrat în anonimat

Solicitudinea autorităţilor locale din Băile Govora faţă de aşa-zişii investitori chinezi este deja veche. Din păcate, până acum s-a dovedit iluzorie. Prin anul 2013, vizitau staţiunea 40 de ambasadori acreditaţi în România, printre care şi reprezentantul Republicii Populare Chineze. A fost dragoste la prima vedere, dădea atunci de înţeles primarul. Prin anul 2015, acesta anunţa cu surle şi trâmbiţe că o firmă din China urma să construiască în punctul Curături un cartier de sănătate. Proiectul prevedea un spital de tratare a afecţiunilor respiratorii, un centru de recuperare prin medicină tradiţională chineză, un hotel de 5 stele. De asemenea, urma să fie construit şi un grup de case, conectate prin conducte de apă medicinală, de spital. “Deoarece religiile sunt curative pentru suflet şi complementare cu medicina tradiţională chineză, va fi ridicat şi un centru cultural-religios, cu o biserică ortodoxă, una catolică, un templu budist şi un templu taoist. Proiectul mai prevede o şcoală postliceală, precum şi un heliport”, declara primarul Mateescu.

Surpriză!!!

La începutul anului 2016, surpriză însă: terenul de circa 20 de hectare, concesionat deja de primărie companiei Zhong Hua CTM Holding SRL, se afla în domeniul privat al oraşului, nu în domeniul public, aşa cum prevede legislaţia în aceste situaţii. La vremea aceea, viceprimarul localităţii, Bogdan Dumitrică, declara că se încearcă reluarea procedurii fără a mai putea garanta reuşita proiectului. A mai trecut un an şi despre marele proiect chinezesc se vorbeşte din ce în ce mai puţin. Aşteptând miracolul asiatic, autorităţile locale au anunţat, recent, că elevii Liceului Tehnologic din Băile Govora vor avea în programa şcolară încă o limbă străină. Evident, limba chineză!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ