La stânele din judeţul Dolj se lucrează în echipă, fiecare având un rol precis în desfăşurarea muncii. Dacă până acum câţiva ani totul se limita la îngrijirea animalelor şi la sacrificarea acestora în pieţe, târguri sau alte spaţii special amenajate, acum promovarea pe internet este obligatorie pentru obţinerea succesului.

„Din februarie am arvunit deja mulţi miei”

Există o persoană care din timpul iernii, imediat după apariţia primilor miei, deja pune anunţuri pe site-urile de vânzări şi negociază preţurile. Clienţii fideli îşi rezervă marfa din lunile ianuarie-februarie şi fac acest lucru petru a obţine o uşoară reducere. Despre toate acestea, dar şi despre părţile grele ale ciobănitului, ne-a povestit, la ceas de seară, un oier din Bârca. Nu vrea să îl cunoască lumea din ziare, motiv pentru care a ezitat să ne spună numele. „Avem spre două sute de miei pentru anul acesta. Am grijă de oi şi vând carne de miel de când mă ştiu. Suntem mai mulţi care avem această turmă. Nu e lucru uşor cu ele, dar altceva nu prea ştim să facem. Acum că vine Paştele, ne apucăm de tăiat miei. Am vândut deja pe internet foarte mulţi miei. Avem un coleg mai descurcăreţ şi el pune anunţuri. Din februarie am arvunit deja mulţi miei. A luat lumea că am făcut reduceri atunci. Trebuie să ne mişcăm şi noi cu internetul, că aşa este moda acum”, a spus, râzând, oierul.

„Nu prea dormi când ai oi şi miei”

Pentru a ajunge să fie puşi în fotografii, pe internet, mieii şi oile necesită o îngrijire atentă, ceea ce implică o muncă titanică. În plin sezon, nimeni nu doarme mai mult de patru ore pe noapte şi vreo două ceasuri în timpul zilei. Asta pe cojoc, în mijlocul câmpului şi doar dacă turma este liniştită. Imediat după ce oile sunt mulse, activitate ce se întinde şi până la orele 23.00, se trece la pregătirea brânzei. Lumina la stână se stinge undeva la ora 1.00, pentru ca la maxim ora cinci, toată lumea să fie în picioare, fiecare cu treburile sale. „Nu prea dormi când ai oi şi miei. Tot timpul ceva de făcut tot ai. Seara târziu punem de brânză, apoi ne trezim pe la patru jumate, cinci, să le mulgem. Unii fac curăţenie, alţii se pregătesc să plece cu animalele la păscut şi uite-aşa trece timpul. Poate mai apuci să dormi pe izlaz dacă te lasă oile, dacă nu, aştepți miezul nopţii”, a mai spus ciobanul.

„Mai cu internetul, mai cu târgurile, vom face ceva şi în acest an”

În acest an, kilogramul de carne de miel, în viu, va fi de 12-13 lei, ajungând la 22-25 de lei în carcasă. Ciobanii îşi laudă marfa, anunţându-şi clienţii că mieii provind de la oi crescute în gospodărie, cu furaje ecologice şi iarbă de pe câmp. „Nu ai cum să creşti preţul, deşi avem şi noi cheltuieli destul de mari. Dacă mărim preţul, riscăm să rămânem cu mieii şi iar nu e bine. O să fie maxim 13 lei kilogramul în viu şi 22-25 de lei kilogramul de miel tăiat. Ştim că omul s-ar uita să dea cât de puţin, dar el trebuie să ştie că nici noi nu muncim degeaba. Una peste alta, mai cu internetul, mai cu târgurile care vor fi atunci aproape de Paşte, vom face ceva şi în acest an. Cu mult, cu puţin, ne mulţumim. Omul preferă, de regulă, miei de aproximativ 10 kilograme, dar avem şi la 22 de kilograme, în viu”, a explicat doljeanul.

Miei trimişi peste hotare

Mulţumirea oierului este că un număr de miei vor trece şi graniţele ţării. Sunt multe familii care obişnuiesc să trimită pachete rudelor sau prietenilor plecaţi peste hotare, dintre produsele ce iau calea străinătăţii nelipsind carnea de miel. „Când vezi că revin la tine oameni cărora le-ai mai vândut miei, nu ai cum să nu te mulţumeşti. Avem familii care iau de la noi şi trimit pachete în Anglia, Franţa, Germania, Spania, Italia. Trimit la copii, la părinţi, fraţi sau la prieteni, după cum e cazul. Lor le tăiem mai din timp să poată să trimită tot ce trebuie pentru Paşti”, a povestit oierul din Bârca.

Şi totuşi… ştampila

Dincolo de poveştile frumoase despre viaţa la stână şi despre oierit, doljenii nu trebuie să uite faptul că îşi asumă riscuri dacă vor cumpăra carne de miel despre a cărei provenienţă nu cunosc mare lucru. Ştampila cu marca de sănătate şi codul de pe carcasă ar trebui să fie literă de lege. De asemenea, autorităţile le recomandă să-şi facă toate cumpărăturile numai din spaţii autorizate, amintind aici de magazine, pieţe agroalimentare şi supermarketuri, foarte importantă fiind evitarea domeniului public sau a produselor vândute direct din gospodării. Cu siguranţă vor fi făcute verificări pe această linie, în perioada apropiată, inspectorii sanitar-veterinari şi cei de la Protecţia Consumatorului fiind cei care vor face acest lucru.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ