Rudele victimelor câinilor maidanezi cer Primăriei Râmnicu Vâlcea 1 milion de euro daune

Familiile unor victime ale câinilor vagabonzi au dat în judecată Primăria Râmnicu Vâlcea, căreia îi cer 1 milion de euro daune morale şi materiale. Procesul, întregistrat cu nr. 11700/288/2016 se află pe rolul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea care a fixat pentru 15.05.2017 următorul termen de şedinţă.

0

Opt persoane s-au constituit parte civilă în acest proces care vizează Direcţia  Administrării   Domeniului  Public (DADP) din cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea. Direcţia, prin directorul  Traian Vasile  Comşa, este judecată pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, reţinându-se în sarcina sa că întrucât în cadrul acestei direcţii funcţionează Serviciul de Gestionare a  câinilor fără stâpân nu a dispus măsuri eficiente şi nu a procedat prin acest serviciu la capturarea câinilor fără stâpân care au atacat mortal două persoane în cursul anilor 2015-2016.

Doi morţi la Copăcelu

În noiembrie 2015, Poliţia din Râmnicu Vâlcea a găsit pe un câmp din cartierul Copăcelu, scheletul unei femei care fusese atacată de câinii vagabonzi. Lângă femeia moartă se aflau o  poşetă, o pereche de pantofi şi un buchet cu flori, existând indicii că acesta se ducea la biserică. Câteva luni mai târziu, în seara zilei de 27 februarie 2016, un bărbat de 67 de ani  a fost găsit mort tot pe un câmp din Copăcelu. Era  prins într-un gard de sârmă, unde fusese  muşcat mortal de o haită de câini.

Primarul Gutău : « În circa doi ani scăpăm oraşul de câini vagabonzi »

 Decis să facă ordine, primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a declarat că în circa doi ani, oraşul va scăpa de câinii vagabonzi:  „ Avem un dosar penal în instanţă în care ni s-au cerut daune de 1 milion de euro. Legislaţia este foarte dură,  trebuie să fim foarte precauţi. Dar trebuie să eradicăm acest fenomen. Reafirm promisiunea că  în circa doi ani scăpăm oraşul de câini vagabonzi. Deocamdată, am pus ordine la adăpostul de câini de la Feţeni :   am montat camere de luat vederi, stopând astfel, furtul hranei animalelor, am  instituit un  program de acces pentru  fundaţiile care intrau  când voiau acolo, nu se mai dă drumul câinilor capturaţi, iar cei bolnavi au fost eutanasiaţi, aşa cum prevede legea. Am autorizat doi lucrători care vor avea pistoale cu tranchilizant, în fiecare zi în strângem din oraş  între 10-15 câini. La acest adăpost, ca de alminteri la toate obiectivele noastre din municipiu, vrem să instituim pază proprie. Nu în ultimul rând, continuăm operaţiunea de inventariere a câinilor din oraş,  “ a precizat  primarul Gutău.

O mentalitate mediocră şi periculoasă a aşa zişilor iubitori de animale

În timp ce mor oameni sfâşiaţi, iar din bugetul local s-ar putea plăti sume colosale din această cauză, o parte a locuitorilor oraşului,  dar şi anumite  asociaţii pentru protecţia animalelor fără  stăpân  reacţionează violent la capturarea acestor animale.  Mai mult, în câteva puncte din oraş cum ar fi Dealul Capela şi zona Fedeleşoiu, există aşa  zişi iubitori de câini care  le cară  acestora  hrană cu portbagajul. Iar la  Copăcelu, acolo unde cei doi oameni au murit, un  bărbat adăposteşte  zeci de astfel de animale, cărora seara, le dă drumul;  o  mentalitate mediocră şi periculoasă,  a neînţelegerii faptului că locul unui câine nu este pe străzi,  flămând şi primejdios, ci în curtea  celui care îl deţine. Iar  în spaţiul public, animalul va purta  botniţă, în timp ce stăpânul va avea măturică, făraş şi pungi, pentru a aduna mizeria lăsată de câinele său.  Acest proces cu despăgubiri record ar trebui să fie pentru municipalitate motivul perfect pentru a  face, în sfârşit, ordine.  Cu atât mai mult cu cât există şi un precedent. În 2013 o femeie din Râmnicu Vâlcea a câştigat procesul împotriva primăriei după ce a fost muşcată de cinci maidanezi. Instituţia i-a plătit atunci 10.000 de lei.

 

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ