Locuri de muncă la stat, vechime şi experienţă obligatorii

Primăriile din judeţul Dolj şi alte câteva instituţii aparţinând sectorului public au scos la concurs o parte din posturile vacante. Cea mai mare problemă, când vine vorba de potenţialii angajaţi, este că acestora li se cere vechime în muncă, fapt pentru care tinerii doljeni nici nu îndrăznesc să îşi încerce norocul la astfel de concursuri. Sunt puţine posturile de debutanţi, fie că vorbim despre persoane cu studii medii, fie despre cele cu studii superioare. O altă mare dilemă a tinerilor interesaţi de joburi nu este doar experienţa, ci şi gândirea potrivit căreia multe dintre aceste locuri sunt aranjate politic, ceea ce îi descurajează atunci când vine vorba de participare la concurs.

0

În prezent, în judeţul Dolj sunt disponibile 26 de locuri de muncă în domeniul public, Primăria Craiova, Gogoşu, Dăbuleni, Teasc sau Leu aflându-se pe lista unităţilor angajatoare. Primăria municipiului Craiova a scos la concurs două posturi, de director şi şef serviciu, din cadrul Direcţiei servicii publice, vechimea în muncă fiind de doi şi respectiv trei ani. Inspectori debutanţi se caută pentru primăriile din Lipovu, Daneţi, Gogoşu şi Leu, persoanele interesate având la dispoziţie între o zi şi 15 zile pentru a-şi depune dosarele în vederea participării la concurs.

Funcţii de conducere
De asemenea, pentru Casa de Pensii Craiova se caută director executiv adjunct, consilier juridic principal şi consilier superior. Toate cele trei posturi impun vechime şi mai ales experienţă în muncă. Studiile superioare sunt obligatorii, vechimea cerută fiind de trei, cinci sau nouă ani. Palatul Copiilor Craiova are vacant postul de administrator de patrimoniu, iar Direcţia Judeţeană pentru Cultură are nevoie de un consilier asistent, pentru ambele fiind nevoie ca potenţialul angajat să fi lucrat un an de zile. Şi Direcţia de Sănătate Publică Dolj caută director executiv adjunct, vechimea cerută în acest caz fiind de minimum trei ani.

15 locuri de muncă la o singură instituţie
Instituţia cu cea mai bogată ofertă de lucru este Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului Dolj, cele 15 posturi adresându-se atât persoanelor cu studii superioare, cât şi celor cu studii medii. Înstituţia în cauză are nevoie de asistenţi sociali (4 posturi), psiholog practicant (3 posturi), inspector specialitate (1 post), asistent medical (1 post) şi instructor educaţie (6 posturi). La rândul ei, Administraţia Bazinală de Apă Jiu pune la bătaie două posturi, unul de secretar, altul de femeie de serviciu, iar Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova are nevoie de infirmieră, electrician şi un administrator, vechimea fiind cerută doar pentru postul de electrician (nouă ani).

Neîncrezători în ofertă
Marea dilemă a celor care îşi caută un loc de muncă este dacă aceste posturi chiar sunt oferite publicului sau se adresează strict anumitor persoane. Cei care abia au terminat o facultate nici nu îndrăznesc să îşi depună dosarul, plecând de la ideea că nu vor avea nicio şansă atâta vreme cât se impune vechime în lucru. „Peste tot se cere această vechime şi evident experienţă. Nu vom avea niciodată vreo şansă decât dacă suntem fiul sau fiica nu ştiu cărui om politic sau vreunui şef din administraţie. Foarte greu este la noi cu aceste locuri de muncă. Nu ştiu cât de reală este participarea la aceste concursuri. Reală în sensul că poate ne pregătim degeaba, persoana care va ocupa postul fiind deja ştiută. Cam aşa se practică la noi”, crede unul dintre absolvenţii Universităţii din Craiova.

Site-ul cu posturile vacante
De precizat că guvernul a lansat portalul unde sunt făcute publice toate posturile libere din administraţie. Cei interesaţi să aplice pentru un loc de muncă în administraţia publică locală vor afla mult mai repede de acum încolo ce posturi sunt libere. www.posturi.gov.ro centralizează anunţurile privind locurile de muncă vacante din administraţia publică locală şi centrală din toată ţara. Fiecare anunţ cuprinde şi detalii legate de modalitatea în care solicitanţii pot aplica, plus informaţii despre dosarul de concurs. „Persoanele interesate pot efectua căutări în funcţie de localitatea dorită sau în funcţie de cuvinte-cheie, nivelul de pregătire necesar pentru ocuparea poziţiei, angajator sau data la care au fost publicate posturile libere”, se arată pe site-ul respectiv.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ