Medicul Brădişteanu rămâne fără 4 milioane de euro, dobândite în mandatul de senator de Vâlcea

Medicul Şerban Brădişteanu este pasibil să rămână fără 4 milioane de euro. Banii, pe care nu îi poate justifica, au fost dobândiţi în perioada în care a fost senator PSD al judeţului Vâlcea. Brădişteanu este şeful Secţiei de chirurgie cardiacă de la Spitalul Floreasca. Ales senator în anul 2000, acesta a avut, timp de patru ani, o activitate politică la limita de jos, preferând să se concentreze pe profesia de medic şi pe avantajele aferente.

0

Comisia de cercetare a averilor de la Curtea de Apel Bucureşti a admis, miercuri, 8 martie a.c., cererea Agenţiei Naţionale de Integritate de confiscare a 3.595.333 de euro şi 414.000 de dolari, decizia urmând să fie comunicată instanţei, cu propunere de confiscare a acestei sume din averea medicului. Cazul se judecă din septembrie 2008. Atunci, ANI a dispus confiscarea sumei pe motiv că există “o diferenţa vădit nejustificată între averea dobândită şi veniturile realizate în mod legal” de către fostul senator PSD.

Banii ar fi fost obţinuţi în perioada 2000-2004

Pe 8 mai 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ca nefondat, recursul lui Şerban Brădişteanu la sentinţa din 22 ianuarie 2013 a Curţii de Apel Bucureşti, menţinând sentinţa de anulare a Ordonanţei de clasare din 11 martie 2011 şi dispunând trimiterea dosarului înapoi la Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, pentru a se pronunţa asupra diferenţelor nejustificate propuse a fi confiscate.
ANI a reuşit să demonstreze, în faţa Comisiei de cercetare a averilor, că Şerban Brădişteanu nu poate justifica, din veniturile licite obţinute, sumele de 3.595.333 de euro şi 414.000 de dolari. Astfel, în 8 martie 2017, Comisia de cercetare a averilor a admis sesizarea ANI, această ordonanţă urmând a fi comunicată Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de confiscare. Până la acest dosar, acţiunile formulate împotriva ordonanţelor de clasare emise de către comisiile de cercetare a averilor erau considerate ca inadmisibile. În acest caz, pentru prima dată, instanţele de judecată au decis că aceste ordonanţe de clasare sunt acte administrative, putând fi atacate de către ANI la instanţa de contencios administrativ. ANI ceruse instanţei, pe 15 septembrie 2008, confiscarea sumei de aproximativ patru milioane de euro de la medicul Şerban Brădişteanu, bani care ar fi fost obţinuţi în perioada 2000-2004, când acesta a fost senator PSD. După verificarea declaraţiilor de avere ale acestuia, ANI a constatat ”o diferenţa vădit nejustificată între averea dobândită şi veniturile realizate în mod legal” de către fostul senator PSD.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ