ALDE Dolj: Parlamentul trebuie să redevină pivotul democraţiei în România

Deputat Ion Cupă, Președinte ALDE Dolj: „Toate instituţiile, şi în primul rând Președintele României, trebuie să deprindă exercţiul colaborării constituţionale şi respectul cuvenit pentru Parlament. Pe tema pozţiei unitare a ţării noastre faţă de viitorul UE, preşedintele ar trebui să vină cât mai repede posibil în Parlament“.

0

Parlamentul României are obligaţia şi dreptul de a atrage atenția asupra oricăror derapaje de la democraţie, indiferent cine sunt cei care le generează sau le făptuiesc. Parlamentul are datoria de „serviciu” de a apăra principiul fundamental al separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, mai ales atunci când Preşedintele sau alte instituţii/puteri „abrogă” în acţiune acest principiu constituţional. În acest sens trebuie înţeleasă de către opinia publică Declaraţia adoptată zilele trecute de către Parlamentul țării.
Parlamentul nu trebuie să fie numai o fabrică de făcut legi, ci trebuie să fie paznicul democraţiei şi creuzetul deciziilor majore de politică internă şi externă pentru viitorul României.
Din această perspectivă se impune, de urgenţă, dezbaterea şi adoptarea, în Parlament a unei poziţii unitare a României în problema reformei Uniunii Europene. Apreciem că nu este suficientă o discuţie între preşedinte şi premier pentru a statua o astfel de poziţionare strategică. Preşedintele ar trebui să vină repede în Parlament pe această temă.
Rolul de pivot al statului democratic al Parlamentului este consfinţit de Constituţie.
Dacă vrem să avem democraţie adevarată atunci acest rol trebuie să fie asumat de către Parlament în primul rând, cu autoritatea şi legitimitatea date de votul cetăţenilor.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ