Vâlcea: Schismă cu scandal la Mănăstirea Lacul Frumos

Trei monahi de la Mănăstirea Lacul Frumos, din Vlădeşti, judeţul Vâlcea, refuză de mai mult timp să se supună unor reguli ale Bisericii Ordoxe Române, considerând că după participarea la Sinodul Panortodox din Creta (iunie, 2016), această biserică a căzut în erezie. Conflictul a început în vara anului 2016, când, la slujbe, a fost întreruptă pomenirea Chiriarhului locului, ÎPS Varsanufie. De atunci, ei nu s-au mai supus ascultării canonice şi deciziilor Arhiepiscopiei Râmnicului şi, deşi recunosc faptul că intră sub incidenţa Canonului 13 apostolic (preoţii vinovaţi de ieşirea de sub ascultarea canonică a episcopului lor sunt caterisiţi pentru că au provocat schismă), invocă o excepţie a acestui canon; cazul în care au ieşit de sub ascultarea ierarhului din pricina participării acestuia din urmă la erezie. Şi, în timp ce refuză să se întoarcă la mănăstirea de metanie - mănăstirea Pătrunsa, răzvrătiţii stabilesc reguli cel puţin discutabile.

0

Refuză chiliile noi

Recent, în mediul on-line a apărut un nou episod al acestui conflict, în care era relatat comportamentul stareţului Sebastian Mihalcea, care ar fi încercat să-i alunge pe călugării în cauză, devastându-le chiliile şi lovind o icoană a Maicii Domnului.
Pr. dr. Ştefan Zară, consilier cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Râmnicului, a declarat pentru Indiscret în Oltenia că, de fapt, călugărilor li s-au pus la dispoziţile chilii noi, în locul celor vechi şi insalubre, pe care însă refuză să le părăsească. Preotul Zară a precizat că nu se doreşte alungarea celor în cauză, dar pentru a rămâne într-o mănăstire a Bisericii Ortodoxe Române, este necesar să înţeleagă că trebuie să reintre în comuniune cu Biserica:

„Au proliferat în spaţiul virtual mai multe neadevăruri”

„După Sinodul Panortodox din Creta (iunie, 2016), Părintele Ieromonah Grigorie, împreună cu un alt monah şi un frate, toţi de la Mănăstirea Lacul Frumos, au rupt comuniunea cu Biserica Ortodoxă Română, spunând că Biserica noastră strămoşească este căzută în erezie.
Arhiepiscopia Râmnicului i-a aşteptat mai bine de şase luni să revină sub ascultare, lucru pe care nu l-au împlinit nici până acum. Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Emilian, episcopul vicar al eparhiei noastre, părinţii exarhi, părintele protopop, chiar şi stareţii mănăstirilor Arhiepiscopiei Râmnicului adunaţi în sinaxă, cât şi duhovnicul Părintelui Grigorie, în nenumărate rânduri, i-au sfătuit pe a aceştia să renunţe la această atitudine, însă nu numai că au continuat în atitudinea lor, ci au şi proliferat în spaţiul virtual mai multe neadevăruri: că li s-a interzis accesul la trapeză, că au fost daţi afară din mănăstire, deşi Părintele Stareţ le-a oferit chilii noi, cele vechi în care locuiau având nevoie de renovare. Părintele Grigorie se afişează pe sine într-un mărturisitor al Bisericii Ortodoxe, pretextând că este prigonit de ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, lucru care nu este nici pe departe aşa. Însă pentru a rămâne într-o mănăstire a Bisericii Ortodoxe Române, părintele trebuie să înţeleagă că trebuie să reintre în comuniune cu Biserica”.

„Aduc femei în chilii, la spovedit”

Potrivit consilierului cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Râmnicului, această formă de răzvrătire a degenerat: „Printre altele, aduc în chilii tot felul de femei la spovedit, ce este interzis”, susţine acesta.

Facebook Comments

DISTRIBUIȚI
Articolul precedent
Articolul următor„Mărţişor… din suflet!”

LĂSAȚI UN MESAJ