Soarta unui artist unic, pasiune şi voluntariat

Caricaturist care a impresionat o ţară cu talentul lui, dar şi pe juraţii de la ,,Românii au talent”, Cătălin Mihalache le împărtăşeşte copiilor tainele unei arte deloc la îndemâna oricui. O face, de la începutul anului, organizat, în cadrul Bibliotecii Judeţene ,,Ion Minulescu” din Slatina, unde coordonează activitatea de la cercul de pictură. O face mai mult benevol decât contracost, chiar dacă, oficial, artistul nu are un venit constant.

0

Expoziţia ucenicilor

Primele lucrări ale muncii sale în cadrul cercului de pictură au fost expuse recent în cadrul unei mini-expoziţii, ,,Pasiune şi culoare”. Aceasta a reunit zeci de lucrări ce reprezintă munca de două luni a celor 12 copii ai căror paşi artistici sunt îndrumaţi de Cătălin Mihalache. Astfel, artistul a vrut să demonstreze că arta plastică are viitor, dacă există oameni sufletişti care să descopere, din timp, talentul celor mici. ,,Am ajuns la concluzia că arta nu se opreşte la marii artişti precum Picasso, Van Gogh, sau la cei despre care se vorbeşte tot timpul şi, în plus, nu contează din ce naţie se trag. Poate să fie un român cel mai mare artist al unui moment anume. Tot ceea ce trebuie să facem este să descoperim copiii talentaţi şi să-i încurajăm. Iar eu asta încerc să fac, să descopăr talente şi să le încurajez să visese şi să spere că va ajunge printre cei mai buni. Fac acest lucru de ceva timp, aici, dar şi la mine, la ţară, la Milcov”, a susţinut pentru Realitatea Oltului cunoscutul caricaturist Cătălin Mihalache.

De dragul artei şi al viitorului

Cei mai mulţi dintre copiii admişi la cursul de pictură şi-au descoperit talentul de la vârsta fragedă, alţii abia după ce au avut prima întâlnire cu artistul. ,,Este foarte frumos aici, la cerc. Am învăţat multe lucruri interesante despre culori, cum să facem un portret, este interesant tot ce ne spune domnul profesor”, ne-a mărturisit o fetiţă care nu pare să fi împlinit şapte ani. Micuţa ne-a povestit că ,,domnul” nu-i ceartă niciodată, chiar dacă nu respecă întru totul ceea ce le spune. ,,Uneori mai greşim, dar nu ne ceartă, ne spune doar unde şi ce anume nu am făcut cum trebuie”, a mai spus copila. Cătălin Mihalache şi-a descoperit, se pare, calităţile de dascăl, reuşind într-un timp scurt să dezvolte talentul copiilor de la cercul slătinean de pictură, astfel încât operele lor să încânte privirile celor care au văzut expoziţia. Iniţiativa artistului este cu atât mai mare cu cât munca lui este mai mult benevolă decât plătită, în ciuda restricţiilor financiare care nu l-au părăsit niciodată pe caricaturist. El le îndrumă paşii copiilor pentru o taxă modică de doar 5 lei pe şedinţă. Practic, banii sunt folosiţi pentru deplasarea la cursuri şi achiziţionarea materialelor necesare micuţilor pentru a-şi pune în valoare talentul.

Voluntariat din sărăcie

Pe lângă copiii de la cercul de pictură organizat în cadrul Bibliotecii Judeţene ,,Ion Minulescu”, Cătălin Mihalache le îndrumă paşii în mod gratuit şi copiilor de la el din comună. Lecţiile de pictură se ţin la şcoala din localitate, iar stimularea talentului se face din banii proprii ai artistului. ,,Sunt copii talentaţi. Sunt şi la mine în sat. Sunt chiar foarte talentaţi şi ar fi păcat să se irosească acel talent. Iarna a fost lungă, ce să fac, m-am dus şi am pictat cu ei. O parte dintre lucrările expuse aici sunt ale lor. Nu i-am adus pentru că ar fi fost prea mulţi, gălăgie… Pentru ceea ce fac cu ei nu percep bani. Sunt prea săraci ca să-şi permită să plătească fie şi o sumă modică. I-am stimulat acordându-le premii din puţinii bani pe care-i câştig şi eu, pentru că nu am bani. Ştiu că oamenii nu vor să audă că nu am, dar aşa stau lucrurile. Nu am un loc de muncă, doar un talent din care mă încăpăţânez să trăiesc”, ne-a mărturisit Cătălin.

Puţinii bani câştigaţi din valorificarea talentului s-au dus

Deşi caricaturist foarte cunoscut, Cătălin Mihalache este şi pictor şi sculptor talentat. El a reuşit să vândă câteva tablouri unor oameni de afaceri. Ei sunt cei care, din când în când, îl mai ajută cu bani, comandând diverse lucrări. Cât despre talentul de sculptor, este de ajuns să amintim faptul că el a creat statuia olteanului, cea care a devenit simbolul festivalului ,,Oltenii şi restul… lumii”. Opera în cauză a ajuns într-o colecţie particulară, după ce i-a adus artistului câteva mii de lei. Banii s-au dus însă demult pe materiale destinate noilor lucrări. Cât despre premiul special de 10.000 de euro primiţi de la spectacolul-concurs ,,Românii au talent”, ei s-au dus pe reabilitarea casei părinteşti în care locuieşte alături de tatăl său. ,,Din premiul primit la concurs am pus la punct casa în care locuiesc împreună cu tata şi pe cele necesare traiului, în lipsa unui venit stabil. Asta-i soarta mea… să trăiesc greu şi, din puţinul meu, să-mi ajut şi părinţii. Nouă ani am avut grijă de mama, iar acum a venit timpul să mă ocup de tata, care a făcut un accident vascular”, ni s-a destăinuit artistul.

Talentul i-a fost recunoscut public

Cătălin Mihalache a participat în urmă cu trei ani la show-ul de televiziune de la ProTV pentru a le demonstra că talentul său este apreciat de toţi românii şi nu doar de artişti. Şi a reuşit dacă este să ţinem cont de premiul special de 10.000 euro primit în urma participării. El a reuşit să impresioneze juriul cu un portret în oglindă desenat în acelaşi timp cu ambele mâini. ,,Seamănă cu Bianca Drăguşanu”, a spus Mihai. ,,Este incredibil ce poate face omul acesta”, a afirmat Andi. El i-a dat gata pe juraţi după ce a desenat cu ajutorul piciorului, fără să-şi dea jos papucul. ,,Am decis să particip la această emisiune de televiziune pentru că aceasta mi se pare a fi singura care reuşeşte să pună în valoare un talent adevărat. Este o ocazie de a mă cunoaşte pe mine însumi, este un examen unic. Îmi doream mult să particip la această emisiune, dar nu ştiam modalitatea şi condiţiile de înscriere. Întâmplarea a făcut să cunosc un om simplu, dar sufletist – Traian – , care m-a înscris on-line în concurs şi care mă sprijină atât cât poate şi în continuare. Astfel el a devenit vânător de talente, iar eu concurent”, a declarat Mihalache înainte de a participa la show.

Talentul unic de pe uliţa satului

Cătălin Mihalache are 50 de ani şi s-a născut în satul Prooroci, comuna Milcov, într-o familie modestă în care tatăl era dogar, iar mama casnică. Mai are o soră şi un frate. Talentul şi l-a descoperit pe la 7 ani. Atunci a început să-şi impresioneze colegii cu desenele sale şi să facă unele pentru cei mai mari. Potrivit propriilor mărturisiri, primul om care a observat talentul său a fost profesoara de desen a şcolii gimnaziale din sat, care i-a sfătuit pe părinţi să-l înscrie la un liceu de artă. Aşa s-a şi întâmplat, artistul urmând cursurile Liceului de Arte din Craiova. Talentul i-a fost îndrumat, apoi, de marele caricaturist Ştefan Popa Popa’s, pe care l-a întâlnit în 1997, la un festival din Zalău. A studiat la Academia Popa’s între 1998 şi 2000. Stilurile folosite de Mihalache la realizarea caricaturilor sunt: om-animal şi distorsionat, unice pe mapamond, după cum susţinea marele Popa Popa’s.
Cătălin susţine că talentul l-a moştenit de la părinţi, chiar dacă aceştia nu s-au remarcat în vreun fel. Întrebat cum ar descrie viaţa lui, artistul a spus că s-a născut într-un mediu secetos, iar cel în care a trăit a fost unul tocmai bun pentru a se plafona. În plus, s-a lovit permanent de lipsuri materiale, lucru care l-a făcut să înţeleagă că nu se poate face artă din improvizaţie.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ