Găsit incompatibil, un senator de Vâlcea şi-a dat în judecată câţiva angajaţi

Declarat incompatibil de Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI), senatorul PNL de Vâlcea, Romulus Bulacu, spune că i-a dat în judecată, din această cauză, pe câţiva dintre angajaţii junor firme care îi aparţin. În aprilie 2016, inspectorii ANI au constatat că în perioada mandatului de consilier judeţean al lui Romulus Bulacu, au fost derulate relaţii comerciale între două firme la care acesta era asociat cu instituţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea.

0

„Mi-au nesocotit dispoziţiile şi i-am dat în judecată, din cauza lor sunt terfelit de atâta vreme. Le-am spus să fie atenţi şi să nu vândă materiale unor unităţi aflate în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea, dar nu m-au ascultat. Câţi am dat în judecată? Câţiva, nu are importanţă numărul”, a afirmat Romulus Bulacu. Acesta consideră că a ajuns la judecata ANI din cauza unui complot politic şi susţine că nu a avut niciun amestec în relaţia dintre cele două firme şi instituţiile CJ Vâlcea.

Înfrângere la instanţa de fond

Potrivit raportului ANI, ,,vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Romulus Bulacu, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât în perioada exercitării mandatului de consilier judeţean, au fost încheiate contracte comerciale de furnizare produse între S.C. MINET S.A. (societatea comercială la care persoana evaluată deţine calitatea de asociat) şi Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Vâlcea (în valoare de 1.365,98 lei) şi respectiv, între S.C. MINET CONF S.R.L. (societatea comercială la care persoana evaluată deţine calitatea de asociat) şi Spitalul de Pneumoftiziologie «Constantin Anastasatu» Mihăeşti (în valoare de 2.685,84 lei). Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”.
Ulterior, Bulacu a dat în judecată ANI, însă, pe 23 decembrie 2016, Curtea de Apel Piteşti a respins ca nefondată cererea de chemare în judecată, alesul vâlcean având drept de recurs. În cazul în care următoarele instanţe vor da acelaşi verdict, Bulacu va pierde mandatul de parlamentar.

Factura din plicul lui Buican

Culmea ironiei, scandalul a început în aprilie 2014, în timpul unei şedinţe-spectacol din Consiliul Judeţean Vâlcea, la care liberalii au protestat cu pancarte din cauza a ceea ce considerau „împărţirea pe criterii politice a fondurilor pentru comunităţile locale”. Atunci, cu un gest teatral, Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea, îi înmâna democrat-liberalului Romulus Bulacu (cel ce făcuse pact cu PSD-ul) un plic: „Domnul Bulacu probabil n-ar fi vrut să participe la mascarada asta, numai că este şantajat. Aici este documentul care atestă motivul şantajului. Acest document dovedeşte că sunteţi şantajat să fiţi părtinitor la înglobarea în sărăcie a judeţului Vâlcea”, spunea Buican. Plicul conţinea factura în valoare de 1.365,98 lei, între Minet SA şi RAJDP, devenită, ulterior, material de studiu al ANI.

În anul 2010 mai „transpiraseră” patru facturi

Însă povestea relaţiilor comerciale dintre firmele lui Romus Bulacu şi RAJDP este mult mai veche. În anul 2010, pe când acesta deţinea funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, au transpirat în spaţiul public patru facturi din 2009, ale Minet, înaintate RAJDP Vâlcea, care totalizau suma de 109.826,41 lei, pentru livrarea unor materiale de hidroizolaţie. Ulterior, Bulacu a recunoscut şi că Minet a dat în judecată Regia, din cauză că nu a plătit marfa în 30 de zile. Atunci, a fost scos basma curată de prefectul PDL, Petre Ungureanu.

Ce spune legea

Potrivit Legii 161/2003, “persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ