Deputatul ALDE, Ion Cupă, consideră că Iohannis „are obligaţia urgentă de a redeveni preşedintele tuturor românilor”. Cupă a spus că din discursul lui Klaus Iohannis a lipsit invocarea ideii de dialog şi maturitate politică. „Am aşteptat discursul prezidenţial în speranţa unui mesaj care să contribuie la reinstaurarea normalităţii în spaţiul public românesc. În locul unui astfel de mesaj, am asistat la un exerciţiu oratoric dominat de aroganţă şi partizanat politic. Preşedintele a înţeles să se comporte ca liderul opoziţiei, nu ca un şef de stat, principal responsabil pentru coeziunea naţională şi stabilitatea socială. Aşteptam de la domnul Klaus Iohannis să invoce şi să susţină  idei precum dialogul şi maturitatea politică. În locul apelului la aceste mijloace de ieşire din criză, dânsul a ales să recurgă la recuzita de «preşedinte –jucător» şi  la cea de «preşedinte-judecător». Dincolo de acest discurs inflamant, îmi exprim speranţa că preşedintele va medita mai profund în perioada imediat următoare şi va contribui la restabilirea normalităţii democratice în România. Dacă domnul Iohannis vrea cu adevărat respectarea votului din 11 decembrie şi un guvern puternic care să realizeze buna guvernare, atunci trebuie să dezbrace de urgenţă haina de lider al opoziţiei şi să reîmbrace haina de preşedinte al tuturor românilor”, a precizat Cupă.

Oprea:  „«Coada de la uşă» este mai confortabilă decât «sala responsabilităţii»”
Mario Ovidiu Oprea, senator PNL, cataloghează gestul colegilor parlamentari, cei care au părăsit sala în timpul discursului preşedintelui Klaus Iohannis, ca fiind o dovadă de imaturitate şi laşitate. „Cei care au ales să ia o pauză de lucru aparent spontană sunt aceiaşi care au îndemnat la dialog anterior. Un dialog pe care, prin definiţie, n-au fost capabili nici să-l accepte, nici să-l susţină. Probabil, lucrul pe timp de zi le dăunează grav intereselor şi «coada de la uşă» este mai confortabilă decât «sala responsabilităţii». Acest gest premeditat sau nu este o dovadă de imaturitate politică, de laşitate. Aşa cum oamenii au alergie la hoţie, aşa au «evadaţii» PSD-ALDE alergie la adevăr şi critică constructivă. Iniţial, eu am crezut că aceşti colegi sunt emoţionaţi de mesajul domnului Iohannis şi că s-au hotărât să-i întâmpine cu o ramură de măslin pe cei ce vin în Piaţa Victoriei. Au rămas însă în incintă, probabil în aşteptarea a noi ordine de partid. PSD-ALDE are nevoie de «reintegrare socială», după ce a dezamăgit. Mesajul preşedintelui, corect şi ferm, a fost ignorat de o parte a majorităţii parlamentare, aleasă şi plătită de altfel de populaţia de pe «maidanul libertăţii» şi nu numai. Mesajul preşedintelui are un numitor comun cu fiecare român care a înţeles că lupta anticorupţie trebuie să avanseze. Eu aş rezuma spusele domniei sale la o singură propoziţie: pacea vine odată cu dreptatea. Democraţia e o lumină, iar PSD-ALDE nu va mai ajunge la întrerupător”, a declarat Oprea.

Stroe: „Un nou guvern sau măcar o remaniere guvernamentală o consider absolut necesară”
La rândul său, deputatul PNL Ionuţ Stroe consideră că preşedintele Iohannis a definit foarte bine soluţia pentru detensionarea situaţiei din prezent, mai exact limitele acesteia. Stroe a mai spus că cei din PSD ar trebui să ia în calcul, dacă nu un nou guvern, măcar o remaniere guvernamentală, precizând că în PSD sunt persoane capabile să înlocuiască actualii guvernanţi. „PSD-ul şi-a câştigat prin votul din decembrie dreptul de a guverna. Obligaţia lor este însă să o facă cinstit, responsabil, transparent şi predictibil. S-au făcut mari eforturi ca să aducem România unde este astăzi, nu e drept să dăm cu piciorul la tot ce s-a construit până acum. Soluţia pentru detensionarea situaţiei se găseşte tot la ei. Preşedintele a definit limitele ei: prea puţin retragerea OUG şi demisia lui Iordache, prea mult alegeri anticipate. Prin urmare, PSD trebuie să-şi facă evaluarea să vadă care este soluţia pentru a ieşi din această criză: de exemplu, un nou guvern sau măcar o remaniere guvernamentală o consider absolut necesară. Au oameni care să înlocuiască acest guvern sau o parte a lui compromisă, din păcate, într-o singură lună de guvernare. Criza uriaşă trebuie să fie rezolvată şi momentul de maximă dificultate depăşit”, a menţionat Stroe.

Lavinia Craioveanu a preferat să iasă din sală
Senatorul din partea PSD Lavinia Craioveanu a ales să părăsească sala în timpul discursului preşedintelui Klaus Iohannis, menţionând că a fost dezamăgită de mesajul acestuia. „Deşi dezamăgiţi de atitudinea preşedintelui României, de ironia din discurs şi de pe chipul său, continuăm dezbaterile şi votăm bugetul ţării. L-am primit pe preşedinte astăzi cu respectul cuvenit instituţiei pe care o reprezintă, m-am ridicat în picioare, dar şi de data aceasta a dezamăgit, motiv pentru care am părăsit sala. Am făcut acest gest pentru că am înţeles că nu poate şi nici nu doreşte să fie preşedintele tuturor românilor, să-i unească sau să-i protejeze”, a scris Craioveanu pe pagina de Facebook.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ