Ofertele finale pentru vânzarea, pe bucăţi, a combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea sunt aşteptate undeva în luna martie, anunţă Bursa. Termenul final pentru depunerea ofertelor neangajante a fost 23 ianuarie a.c., după care s-a intrat în etapa accesării camerei de date a combinatului. Publicaţia citată precizează că, potrivit unor surse, semnalele privind vânzarea activelor Oltchim sunt pozitive, însă misterul este total privind numele investitorilor interesaţi, întrucât ar exista un angajament de confidenţialitate.
De noul proces de vânzare a Oltchim se ocupă consultanţii A.T. Kearney şi White Case, pentru 1,3 milioane de euro.

Potenţiali ofertanţi: Chimcomplex, PCC, dar şi companii din China, Kuweit şi Israel
„Luna trecută, omul de afaceri Ştefan Vuza, care controlează Chimcomplex, şi Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România (acţionar minoritar semnificativ al Oltchimului), au confirmat, pentru ziarul BURSA, că urmau să depună oferte pentru cumpărarea activelor combinatului chimic Oltchim, în timp ce alte surse susţineau că printre investitorii interesaţi s-ar regăsi şi companii din China, Kuweit şi Israel”, mai precizează Bursa.
Recent, Chimcomplex a anunţat că dacă va câştiga licitaţia, va integra activele Oltchim cu unităţile de producţie pe care le deţine pe platforma din Oneşti. Astfel, va fi creată Compania Română de Chimie, în scopul de a dezvolta o platformă integrată de producţie în industria chimică şi va deservi pieţele regionale şi internaţionale. Oferta Chimcomplex conţine şi un capitol esenţial privind specialiştii Oltchim care pun în valoare instalaţiile şi know-how-ul societăţii.

Tranzacţiile finale vor trebui aprobate de Comisia Europeană
Oficiali ai Consiliului Concurenţei au declarat însă că, chiar dacă la începutul acestui an vânzarea activelor combinatului Oltchim ar putea fi finalizată, tranzacţiile finale vor trebui aprobate de Comisia Europeană. Organismul european a început, în aprilie 2016, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru combinat. Oltchim a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013. Statul deţine 54,8% din acţiunile companiei.