Una dintre cele mai trâmbiţate investiţii din turismul vâlcean, ”Mirajul Oltului”, din staţiunea Călimăneşti, a intrat în cel de-al treilea an de întârziere a finalizării lucrărilor. Demarat în decembrie 2012, cu termen 2014, proiectul s-ar putea prelungi până în anul 2018 din cauza constructorului, firma Protetchim, care nu mai are capacitatea economică de a finaliza parcul acvatic şi de relaxare, aflat lângă Casa de Cultură. Anunţul a fost făcut în şedinţa Consiliului Judeţean Vâlcea de marţi, 31 ianuarie a.c. În prezent, Protetchim este administrată de fostul director al Combinatului Oltchim, Constantin Roibu şi, conform unui anunţ al CJ Vâlcea, în luna februarie va intra în insolvenţă.

Preşedintele CJ Vâlcea: „Mai este atât de puţin! Dacă aş putea, aş face o echipă cu care să închei lucrările”
În şedinţa din 31 ianuarie a.c., preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a declarat că se ia în calcul posibilitatea rezilierii contractului cu Protetchim. „Sunt într-o situaţie în care, eu, preşedinte al Consiliului Judeţean, dacă aş putea, aş face o echipă cu care să închei lucrările. Mai este atât de puţin! Atât de puţin! Probleme mari vor fi şi în momentul în care băgăm apa în instalaţie, vom face probe de presiune. Este o investiţie pe care ne dorim foarte tare să o finalizăm cât mai rapid, dar sunt probleme. Sunt revoltat, să vă explic cum: când merg acolo, cei care au adus toboganele îmi spun că le iau înapoi, pentru că nu au fost plătite! Cred că aţi avea aceeaşi stare de revoltă. Dar legea e lege. Şi peste popriri, peste executări, există prevederi legale şi limitări stricte a ceea ce putem face noi. Aveam în cap multe, inclusiv rezilierea contractului, dar nu se face oricum. Nimeni nu îşi asumă riscul să facă o reziliere fără expertiză. Dar luăm foarte în serios posibilitatea să reziliem acest contract. Nu se mai poate aşa, am stat printre muncitori şi le ştiu starea de spirit a angajaţilor, a colaboratorilor”, le-a spus consilierilor preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

Director din CJ Vâlcea: „Avem un act adiţional şi putem merge până în 2018”
Carmen Alexandrescu, director general Programe externe din CJ Vâlcea, a afirmat la aceeaşi şedinţă că termenul de graţie acordat Protetchim este 15 februarie. În caz contrar, se poate rezilia contractul şi se poate relua licitaţia prin achiziţie publică în procedură simplificată. ”Având în vedere că este un proiect care s-a prelungit nu din vina beneficiarului, respectiv Consiliul Judeţean, şi nici din vina partenerului, respectiv Consiliul Local Călimăneşti, fiind nişte acuze obiective, respectiv starea de insolvenţă, chiar dacă este nedeclarată, înţeleg că pe 23 februarie se va tranşa situaţia pentru solicitările declarării insolvenţei Protetchim, ni s-a aprobat prelungirea acestui contract şi avem un act adiţional şi putem merge până în 2018. (…) În acest moment, s-a analizat tot ce înseamnă riscul de a rezilia contractul şi paşii care trebuie urmaţi. (…) De la ADR Sud-Vest Oltenia ni s-a comunicat că se poate face achiziţie publică în procedură simplificată, ceea ce ne-a redus foarte mult numărul de zile, în situaţia în care Protetchim nu se va ţine de cuvânt nici de data asta. Avem foarte multe angajamente şi declaraţii luate conducerii Protetchim sub sancţiunea falsului în declaraţii. Ultimul termen pe care l-am dat este 15 februarie, altfel se poate rezilia contractul”, a precizat Carmen Alexandrescu.

8 milioane de euro, jumătate bani europeni
Destinată să fie o alternativă la tradiţionalul turism balnear, turismul din Călimăneşti, investiţia de circa 8 milioane de euro a fost proiectată cu jumătate bani europeni şi cealaltă jumătate contribuţii egale, ale Consiliului Judeţean Vâlcea şi Consiliului Local Călimăneşti. Pe parcurs, partea de finanţare locală a fost făcută numai de CJ Vâlcea, Primăria Călimăneşti considerând ”Mirajul Oltului” un proiect prost conceput, prost executat, împovărător pentru bugetul local, câtă vreme va fi folosită apa de chiuvetă de la CET, şi nu apă geotermală, una din bogăţiile staţiunii.
De-a lungul anilor, ”Mirajul Oltului” a înghiţit sume astronomice. Spre exemplu, anul trecut, în octombrie, Consiliul Judeţean Vâlcea se împrumuta cu 5.550.000 de lei. Şi nu era pentru prima dată.
”Mirajul Oltului” are două componente. Una dintre acestea este parcul acvatic şi de relaxare, în valoare de cinci milioane de euro, cu piscină interioară şi exterioară pentru adulţi şi copii, bazine cu apă dulce şi termală, şi tobogan cu apă. În interior au fost proiectate o sală de fitness, vestiare cu duşuri şi un grup sanitar. Cea de-a doua componentă este un parc de agrement şi sport în zona Jiblea-Veche, cu terenuri de tenis, de minifotbal, pistă pentru role, loc de joacă, un ponton şi un vaporaş pe Olt.
Însă, după finalizarea în chinuri, începe întreţinerea. Cum Primăria Călimăneşti nu doreşte să administreze „Mirajul Oltului”, această sarcină dificilă rămâne pe umerii CJ Vâlcea.