Despre anormala bătălie pentru normalitate

0

Dacă drumul spre iad e pavat cu bune intenţii, atunci drumul spre normalitate în viaţa publică românească pare a fi pavat cu intenţii şi acţiuni nu tocmai bune. Altfel nu înţeleg de ce dobândirea legitimă, prin vot democratic, a dreptului constituţional de a conduce treburile publice este subminată din start, într-o manieră care nu prea are de a face cu normalitatea.
PSD si ALDE au obţinut dreptul de a guverna printr-un vot de bună credinţă al unei majorităţi de necontestat. PSD şi ALDE au demarat o guvernare în direcţia aşteptată de majoritatea cetăţenilor, aceea de a onora promisiunile din campania electorală.
Primele măsuri luate au întrunit aprecierea unei largi majorităţi. S-a trecut la construcţia unui buget responsabil care să ţină cont de promisiuni, dar şi de condiţionalităţile care rezultă din calitatea noastră de ţară membră UE. S-a dorit adoptarea cât mai rapidă a acestuia pentru ca viaţa instituţiilor şi a oamenilor să nu aibă de suferit. Toate aceste lucruri, făcute cu bună credinţă. În direcţia normalităţii!
Dacă tot clamăm toţi, de la preşedintele ţării până la partide politice şi la societatea civilă, nevoia de normalitate în spaţiul public,
De ce trebuie să continuăm campania electorală şi după ce ea s-a terminat?
De ce trebuie să retezăm dialogul şi comunicarea de bună credinţă şi să dăm iar drumul la propagandă şi manipulare, alimentate cu ură şi resentimente politice?
De ce blocăm un buget, al României, doar în speranţa că mai câştigăm nişte puncte politice în perspectiva unor bătălii electorale viitoare?
De ce nu acordăm guvernului prezumţia de bună credinţă, fireşte până la proba contrarie, şi pentru celelalte demersuri ale sale, cum sunt cele legate de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti?!
Într-o democraţie veritabilă, drepturile şi libertăţile cetăţenesti nu se negociază politic. Ele sunt universale. Ele se afirmă şi se respectă ca atare. De către toată lumea!
Trebuie să iesim de urgenţă din duplicitate si din paradoxuri neproductive.
Afirmăm toti că victoria electorală a PSD şi ALDE este dincolo de orice îndoială, dar unii încă nu ne prea împăcăm cu ea.
Afirmăm toti deschiderea spre dialog dar nu îl practicăm toti.Cel mult îl mimăm!
Cerem toţi revenirea la agenda cetăţeanului dar unii găsim întotdeauna altceva ”mai bun” de facut.
Recunoaştem toţi problemele din justiţie si avertismentele CEDO dar unii ne ferim să le discutam şi să le rezolvam. Fireste, în spirit european şi cu ochii la practicile europene, nu altfel!
Vorbim toţi de pace dar unii se pregătesc doar de război!
Razboiul acesta pentru cine este campionul normalităţii în România nu foloseste nimănui. Iar cetăţeanului, care vrea în ţara lui o viaţă mai bună, în niciuncaz.
E timpul să renunţăm la demonizarea reciprocă a celor care nu împărtăşim aceleaşi puncte de vedere. Şi să o înlocuim cu prezumţia de bună credinţă acordată reciproc. Să trecem rapid la un dialog adevarat, constructiv, cu singura miză- interesul national.Urmeaza doi ani incărcaţi de obligatii majore care prespun responsabilitate generală maximă.
2017 este un an complicat, cu multe provocări în plan extern dar şi intern, unde păstrarea unei creşteri economice de minim 5% este vitală pentru bunul mers al lucrurilor. 2018 e anul Centenarului natiunii noastre. 2019 este anul în care preluam conducerea UE.
Cum ne pregatim pentru toate acestea? Cu strâmbe instituţionale?! Cu surogate de dialog?! Cu sentinţe politice date pe Facebook?! Cu învrăjbirea oamenilor?!
Dă-ne Doamne mintea cea de pe urmă!

Ion Cupă – deputat ALDE

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ