Sistemele de irigat din Dolj, probleme vechi şi greu de soluţionat

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Dolj vor trebui să găsească soluţii pentru a creşte suprafaţa de terenuri irigate de la nivelul judeţului Dolj. Deşi este o problemă veche a judeţului nostru, despre sistemul de irigaţii se tot fac în ultimii ani, rapoarte şi diverse studii, fără ca vreo structură să vină cu soluţii în acest sens. Prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan, face o nouă încercare, la început de an şi cere Direcţiei pentru Agricultură Dolj să pună accent pe creşterea suprafeţelor irigate.

0

Nu este an în care problema sistemele de irigat să nu fie adusă în discuţie, mai ales când Direcţia pentru Agricultură Dolj iese la rampă cu anumite raportări. După ce a prezentat situaţia înregistrată anul trecut, în cadrul şedinţei ordinare de Colegiu Prefectural de luni, directoarei DADR Dolj, Liliana Săvulea, i s-a cerut să facă demersuri pentru găsirea unor soluţii privind creşterea suprafeţei irigate din Dolj. Mai mult, prefectul Sorin Răducan a solicitat să participe la întâlnire lunare care au loc la nivelul DADR Dolj, tocmai pentru a analiza această situaţie. „Am văzut bilanţul aferent anului 2016 şi constat că, în continuare, în judeţul Dolj avem o suprafaţă irigată mică. De aceea avem rugămintea ca la întâlnirele lunare pe care le aveţi, să mă invitaţi şi pe mine şi să discutăm. Trebuie să vedem ce soluţii găsim pentru a creşte suprafaţa irigată din judeţ”, a solicitat Răducan.

Pierderi mari la porumb şi floarea soarelui

Din raportul DADR Dolj rezultă că şi anul trecut, seceta şi lipsa unor sisteme de irigat puse la punct au afectat culturi importante de porumb şi floarea soarelui. „Din cauza  deficitului de precipitaţii  din lunile iulie- august la nivelul judeţului Dolj, a  fost afectată de secetă o suprafaţă totală de 36.710 ha, cu pierderi estimate de 35.576 mii lei, aşa cum rezultă din procesele – verbale ale comisiei judeţene / comisii locale pentru situaţii de urgenţă . Principalele culturi afectate au fost: porumb 14475 ha şi floarea soarelui în suprafaţă de 16932 ha”, se arată în raportul DADR Dolj.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ