Majoritatea decide: craiovenii vor suporta o nouă taxă pentru gunoi

Modificarea taxei de salubrizare percepută la nivelul municipiului Craiova a fost supusă dezbaterii la prima şedinţă de consiliu local din acest an. Astfel, consilierii municipali din partea PNL s-au opus proiectului cu pricina, acuzând că este unul „făcut pe genunchi”. Conform proiectului, începând cu 01 februarie a.c., locuitorii municipiului Craiova vor mai avea de suportat o taxă suplimentară de 2,32 lei/lună/persoană, taxă pentru deşeuri inerte şi nepericuloase, cum este trecută în acte. În prezent, tariful pentru colectarea, transportul şi depozitarea gunoiului este de 6,72 de lei/lună/persoană.

0

În cadrul şedinţei ordinare de joi, consilierii PNL au aduse acuze municipalităţii, spunând că prin această nouă taxă dovedeşte că vrea „să pună bir” pe buzunarul cetăţenilor care au contract cu SC „Salubritatea” SRL. Proiectul cu pricina a primit aviz negativ la Comisia de Urbanism şi cu toate acestea, la şedinţa de joi, doar consilierii PNL şi ALDE au votat împotriva introducerii taxei. „Sper ca majoritatea PSD, ALDE, PMP să nu pună un bir în plus craiovenilor. Dacă acest proiect se votează, luna viitoare, factura la gunoi va veni cu 50% mai mult. Să nu careva să spuneţi că este o directivă de la UE sau este vreo lege. Nu! Este o taxă pusă de Consiliul local Craiova. Astăzi se intenţionează să băgăm mâna în buzunarul craiovenilor, să le luăm peste două milioane de euro pentru că o directivă europeană obligă proprietarii de depozite de deşeuri să plătească 80 lei pe fiecare tonă pe care nu o reciclează.  Aşadar, nu obligă craiovenii să plătească, nu obligă primăria să plătească, nu obligă Salubritatea să plătească. Chiar dacă cetăţenii şi Salubritatea ar colecta selectiv, dacă proprietarul depozitelor nu reciclează acest gunoi selectiv, taxa rămâne taxă. De ce să plătească craiovenii? Nu ei sunt obligaţi să suporte aceste costuri, ci proprietarul depozitelor care nu reciclează”, a precizat consilierul PNL, Marian Vasile.

Explicaţii puse sub semnul întrebării

Alin Glăvan, şeful Serviciilor Publice din cadrul Primăriei Craiova, a venit la rândul său cu explicaţii asupra noii taxe „Este o modalitate de calcul, când vorbim despre cantitatea de gunoi, atât pentru persoanele juridice, cât şi pentru persoanele fizice, raportat anului 2016, cantitate colectată de către operator şi depozitată în rampă. Sunt 190.000 de cetăţeni care vor achita această taxă. Taxa va intra în vigoare de la 01 februarie 2017. Legea spune că această taxă o vor plăti proprietarii sau, după caz, administratorii de depozit”, a explicat Glăvan. Această explicaţie a fost o confirmare a faptului că în realitate, nu craiovenii sunt cei care trebuie să suporte taxa, ci proprietarul depozitului de deşeuri. Şi pentru a încheia explicaţia, Glăvan a concluzionat că cel care produce deşeuri este cetăţeanul, motiv pentru care acesta trebuie să plătească taxa cu pricina. „Nu putem să luăm decât un act normativ care ne convine, ci trebuie să-l coroborăm cu celelalte acte normative în vigoare. Eu zic că se respectă legea”, a conchis Glăvan.

Şi proiectul a trecut….

Nici avizul negativ primit în Comisia de Urbanism, nici punctele de vedere ale consilierilor liberali nu au avut influenţă asupra votului final. Astfel, Hotărârea de Consiliu Local a fost adoptată cu majoritate de voturi, cei care s-au opus fiind consilierii PNL şi ALDE.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ