Slatina, la aniversare – 649 de ani

Slatina a sărbătorit în ultimele zile împlinirea a 649 de ani de la prima atestare documentară. Cu această ocazie, municipalitatea şi-a premiat valorile, pe acei oameni ai cetăţii sau instituţii care au contribuit la dezvoltarea urbei. Spre deosebire de anii trecuţi, când manifestările erau reunite sub genericul “Slatina, dragostea mea”, anul acesta, Zilele Slatinei se vor împărţi în două. Prima parte a manifestărilor derulate în jurul datei de 20 ianuarie au fost reunite în cadrul Galei Laureaţilor. Cealaltă urmează să aibă loc în vară, au anunţat autorităţile.

0

Pe parcursul anului 2016 s-au remarcat peste o mie de slătineni, fie că sunt elevi, sportivi, profesori, antrenori, instituţii, asociaţii etc. Cu toţii au făcut ca numele Slatinei să fie rostit cu mândrie. De Zilele oraşului, primăria i-a recompensat cu premii în bani, diplome sau distincţii.

Personalităţile Slatinei
Acestea au fost: pentru activitatea sportivă Adina Diaconu, pentru activitatea socială Ioan Mihai Giuran, iar pentru activitatea economică Valerio Battista – Director executiv Prysmian Group Slatina.
Sportiva Adina Diaconu, marea speranţă a României în tenisul de masă, are, la 17 ani, peste 200 de medalii la nivel de copii, cadeţi şi juniori. Ea a scris istorie şi la Cape Town, unde, alături de Andreea Dragoman, a adus primul aur pentru România la un campionat mondial de juniori. Bronzul cucerit însă la individual rămâne cea mai importantă medalie pentru româncă în 2016.
Ioan Mihai Giuran a fost recompensat pentru gestul său umanitar din anul 2016. Profesorul pensionar, în vârstă de 86 de ani, a donat Secţiei de neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina două incubatoare pentru nou-născuţii înainte de termen, valoarea incubatoarelor fiind de 21.000 de euro. Olteanul are o poveste impresionantă de viaţă, în care se combină cuvinte precum suferinţă, exil şi nobleţe. Printre actele sale de caritate se numără ajutorul acordat în 2002 Bibliotecii Judeţene ”Ion Minulescu” pentru înfiinţarea unei secţii de limba engleză, prilej cu care a donat peste 350 de volume.
La activitatea economică, cea de-a treia distincţie a fost oferită de Primăria Slatina lui Valerio Battista – Director executiv Prysmian Group Slatina – pentru investiţiile din parcul industrial şi crearea de locuri de muncă în municipiu. Grupul Prysmian va inaugura o fabrică, aceasta va dubla capacitatea de producţie a cablurilor optice, şi o linie care va produce cabluri de înaltă tensiune, creând astfel în Parcul Industrial aproximativ 378 de locuri de muncă. La acestea se adaugă şi înfiinţarea unei academii de inginerie. Proiectul de hotărâre a fost întocmit cu respectarea dispoziţiilor legale, motiv pentru care va fi supus spre analiză şi dezbatere Consiliului Local al municipiului Slatina.

Sute de elevi premiaţi
931 de premii a acordat Primăria Slatina anul acesta elevilor, sportivilor, profesorilor şi antrenorilor care s-au remarcat pe parcuresul anului şcolar trecut la concursurile şcolare şi la competiţiile sportive cu caracter naţional şi internaţional. Elevii au fost premiaţi cu burse de merit; premiu special în valoare de 50 lei/elev pentru interpreţi individuali, formaţii artistice aparţinând unităţilor de învăţământ evidenţiate la concursuri naţionale, precum şi elevi evidenţiaţi în concursurile naţionale de activităţi extraşcolare; premiu de excelenţă, în valoare de 1.000 lei, pentru elevii/sportivii care prin rezultatele de excepţie obţinute în anul 2016 contribuie la promovarea municipiului Slatina pe plan internaţional.

Cei mai buni dascăli
Cei mai buni 125 de profesori ai Slatinei au fost şi ei distinşi cu premii din partea primăriei pentru activitatea desfăşurată anul trecut. Marele Premiu le-a revenit profesorilor Gabriela Constantinescu şi Doru Popescu Anastasiu, dar şi formatorilor de talente artistice Ilie Brăileanu şi Liviu Enache.
Primăria a acordat Marele Premiu în valoare de 350 de lei profesorilor îndrumători ai căror elevi au obţinut premii la olimpiade internaţionale, “Diploma de merit” şi premiu în valoare de 150 lei tuturor profesorilor îndrumători ai căror elevi au obţinut distincţii la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare şi la concursurile pe meserii.

Sportivi de top, antrenori de renume
Din listele de premii nu puteau lipsi sportivii care prin rezultatele de excepţie obţinute în anul 2016 contribuie la promovarea municipiului Slatina pe plan naţional sau internaţional. Recunoştinţă din partea administraţiei slătinene au primit şi cei mai buni 20 de antrenori ai municipiului. Marele Premiu de anul acesta va fi acordat unui număr de 8 antrenori cu performanţe la campionatele mondiale, europene şi balcanice, lista fiind deschisă de Petre Arnăutu, antrenorul campioanei mondiale Adina Diaconu, tenismena care a scris istorie şi la Cape Town, unde, alături de Andreea Dragoman, a adus primul aur pentru România la un campionat mondial de juniori.
Primăria a acordat Marele Premiu în valoare de 350 lei antrenorilor ai căror sportivi au obţinut premii la campionatele mondiale, europene şi balcanice, precum şi “Diploma de merit” şi premiu în valoare de 150 de lei antrenorilor ai căror sportivi au obţinut locurile I, II şi III la Campionatele Naţionale.

Premii pentru familii trainice
În cadrul manifestării ”Gala Laureaţilor”, ediţia I, organizată în perioada 20 – 24 ianuarie, cu ocazia împlinirii a 649 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Slatina, administraţia municipală a premiat familiile care au împlinit 50 de ani de căsătorie în anul 2016, în valoare de 1.000 lei brut/ familie. Premierea s-a făcut în cadrul unei gale speciale, pentru seniorii cetăţii invitat fiind pentru a-i încânta Cătălin Crişan.

Merite diverse
Primăria Slatina a recompensat, prin acordarea a 42 de Diplome de Merit, buna colaborare pe care administraţia locală a avut-o cu instituţii publice, ONG-uri, societăţi comerciale care au investit anul trecut în Slatina, precum şi celor mai mari contribuabili la bugetul local.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ