Cum a rămas Vâlcea fără meseriaşi

Profesorul Remus Grigorescu, specialist în date statistice şi director al Bibliotecii Judeţene ”Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, afirmă că Vâlcea se află printre judeţele cu cea mai rapidă scădere a numărului elevilor înscrişi în învăţământul profesional.

0

De la 7.500 de elevi în 1992, la 933 în 2015
Potrivit lui Remus Grigorescu, judeţul Vâlcea se situează în primele cinci unităţi administrative în ce priveşte numărul mic al elevilor înscrişi în şcolile profesionale. „După anul 1990, numărul elevilor înscrişi în învăţământul profesional la nivel naţional a scăzut, în mod dramatic, într-un ritm mediu anul de aproximativ 7%. Dacă în 1992 numărul elevilor era de 334 de mii de persoane, în 2015 s-a ajuns la aproximativ 69 de mii de elevi. Din păcate, în judeţul Vâlcea ritmul de scădere a fost unul accelerat, sit

Remus Grigorescu
Remus Grigorescu

uând judeţul în primele cinci unităţi administrative după ritmul mediu anual. În Vâlcea, în anul 1992, erau înscrişi în învăţământul profesional un număr de 7,5 mii elevi, pentru ca în anul 2015 să fie înscrişi doar 933 de elevi. Ponderea elevilor din învăţământul profesional în total elevi înscrişi în sistemul naţional de educaţie a înregistrat o scădere semnificativă de la 7,2%, în 1992, la 0,3%, în 2011, crescând relativ uşor spre 1,9% în anul 2015”, a comentat profesorul Grigorescu pe pagina sa de facebook. El a menţionat că informaţiile provin de la Institutul Naţional de Statistică, iar prelucrarea lor îi aparţine.
Potrivit unui sondaj realizat anul trecut de Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Vâlcea, doar 2 la sută dintre elevii de clasa a VIII-a au declarat că vor opta pentru această formă de învăţământ.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ