Prima zi a noului Legislativ a adus în atenţia presei una dintre principalele întrebări care, la nivelul Doljului, a circulat extrem de mult în această campanie electorală. Mai exact, ce mandat va alege Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei şi, în acelaşi timp, candidat al PSD pentru Camera Deputaţilor, după 11 decembrie? „Vreau să rămân primar. Aceasta este intenţia mea în proporţie de 99% şi voi pleca doar dacă din acea postură pot să ajut mai mult oraşul Craiova“, spunea, la începutul campaniei, Lia Olguţa Vasilescu. Surse din partid spun că postul la care făcea referire primarul Craiovei era cel de ministru al dezvoltării regionale, deşi, pentru o scurtă perioadă, s-a vorbit şi de portofoliul de la transporturi sau funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Olguţa: Sunt un soldat disciplinat”
Cum era de aşteptat, jurnaliştii au încercat să afle un răspuns chiar de la sursă, însă acesta nu a venit, Olguţa Vasilescu afirmând că nu a luat încă o decizie. Chiar şi-aşa, edilul a ţinut să precizeze că ar prefera să rămână la primărie, însă se va supune deciziei partidului. „Încă nu m-am decis, am termen de 15 zile ca să îmi declar starea de incompatibilitate şi apoi încă 30 de zile ca să pot să optez. Deocamdată nu am luat nicio decizie, dar mi-am făcut toate formalităţile. Nu am decis până acum, pentru că trebuie să am o discuţie cu domnul Dragnea, eu sunt soldat disciplinat al partidului şi ce mi se va spune să fac, asta voi face”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Dragnea vrea primarii în Parlament
La scurt timp după acest moment, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a avut şi el o intervenţie pe acest subiect, care pare că a redus opţiunile Olguţei Vasilescu la una singură: Parlamentul. Mai exact, Dragnea a spus că aleşii locali care au candidat pe 11 decembrie şi au câştigat mandat de senator sau deputat trebuie să renunţe la funcţiile de la nivel local. „Ei nu au candidat ca să tragă lista, că nu a tras lista nimeni dintr-un judeţ. Din moment ce au mers în campanie şi au vorbit cu oamenii şi le-au spus oamenilor să aibă încredere în ei, atunci vor rămâne aici în Parlament“, a precizat Liviu Dragnea.

Lista miniştrilor va lămuri enigma
În ciuda declaraţiei tranşante a liderului PSD, viitorul Liei Olguţa Vasilescu va fi influenţat, cel mai probabil, de prezenţa ori absenţa sa de pe lista viitorului guvern. Automat, nominalizarea sa pentru unul dintre fotoliile de ministru va duce la demisia din funcţia de primar şi, inevitabil, la organizarea de alegeri anticipate. Trebuie spus că, cel puţin până în acest moment, numele actualului primar al Craiovei nu a apărut, „pe surse“, printre potenţialii ministeriabili, ceea ce, în politica dâmboviţeană, este, în general, un semn bun. Trebuie spus că negocierile pentru viitoarea componenţă a Guvernului sunt însă în toi, mai ales că nu avem încă o propunere clară de premier, astfel că orice este posibil.
În cazul în care Olguţa Vasilescu nu va prinde însă postul vizat, şansele de a rămâne în Capitală sunt aproape nule, mai ales că, din câte se pare, Liviu Dragnea ar fi amanetat deja funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Lia Olguţa Vasilescu a mai reprezentat Doljul în Camera Deputaţilor în perioada 2000 – 2008, iar în perioada 2008 – 2012 a fost senator. În vara lui 2012, Olguţa Vasilescu a candidat cu succes la Primăria Craiova, obţinând mandatul de primar după o luptă strânsă cu Antonie Solomon. În urmă cu şase luni, a câştigat detaşat cel de-al doilea mandat de primar al Craiovei, iar la alegerile care taman s-au încheiat, Olguţa Vasilescu a candidat, de pe prima poziţie, pe lista PSD pentru Camera Deputaţilor. 

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ