Agent Green a semnalat în mod repetat, atât prim-ministrului Dacian Cioloș, cât și oficialilor de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în frunte cu doamna ministru, ineficiența și inoportunitatea înființării unei agenții naționale a ariilor naturale protejate în formula prezentată de către minister încă din iulie a.c., o agenție fantomă care ar urma să asigure rolul de paravan pentru administratori. O agenție care pe termen scurt și mediu va eșua în a proteja patrimoniul natural al României, care este obiectiv de interes public major. Aceasta cu atât mai mult cu cât, cu numai două săptămâni înainte, același minister a obținut, pe cale de ordonanță de urgență, suspendarea funcționării aceleiași agenții până la data de 1 mai 2017, timp în care atribuțiile sunt preluate de către minister! Paradoxal, doamna ministru și echipa dumneai forțează acum înființarea unei agenții naționale care urmează să funcționeze abia peste 6 luni? Ce este în neregulă în acest peisaj?
Graba cu care actuala echipa ministerială „de la mediu” a transferat atribuțiile specifice Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate înapoi către minister este ”justificată” prin anunțul postat chiar în data de 9 decembrie, adică imediat după publicarea în Monitorul Oficial a amintitei ordonanțe de urgență. Prin acest anunț, ministerul solicită depunerea (de urgență, s.n.) de candidaturi pentru preluarea în administrare a unor arii naturale protejate. Și de aici transpare grija echipei ministeriale de a finaliza sesiunea de atribuire a acelor arii naturale protejate, întrucât termenul limită este 9 ianuarie. Să fie doar o coincidență faptul că se suprapune peste finalizarea propriu-zisă a mandatului ministerial?
Și mai curios este faptul că tot în data de 9 decembrie adoptă și un ordin (de ministru) prin care aprobă exact ariile naturale protejate ce sunt ofertate spre a fi date în administrare. Vor fi oare coincidențe cu privire la numirea viitorilor administratori ai acestor arii naturale protejate?
În ceea ce privește însă Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Agent Green reiterează punctele de vedere deja exprimate și solicită prim-ministrului Dacian Cioloș, precum și celorlalți miniștri co-inițiatori ai acestei hotărâri, să nu o adopte pe ultima sută de metri, ci să proroge această responsabilitate către următoarea echipă ministerială.
Amintim și faptul că formula prezentată de minister în etapele de consultare publică a fost contestată de către 52 de organizații de mediu și personalități publice cu reală preocupare în ceea ce privește un management adecvat al ariilor naturale protejate, încă din 2015.
Cu această ocazie, Agent Green își exprimă speranța ca următoarea echipă ministerială se va apleca cu mult mai mult profesionalism și maturitate asupra promovării unei instituții cu o asemenea importanță capitală pentru bogăția României!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ