Evoluţie stabilă a leului după alegeri

De obicei, apropierea alegerilor locale, parlamentare sau prezidenţiale a avut efecte depreciative asupra leului. Anul acesta însă, moneda naţională a avut o evoluţie calmă, rezistând chiar şi presiunilor care s-au făcut simţite pe pieţele internaţionale, semn că fundamentele economice satisfac investitorii.

0

Faptul că PSD a obţinut majoritatea în Parlament a mulţumit investitorii şi mediul antreprenorial care mizează pentru următorii patru ani pe un mediu economic şi politic stabil, fără modificări fiscale care să pună afacerile în pericol.
Cursul euro a scăzut de la 4,5008, la începutul perioadei, la 4,4985 lei, înaintea alegerilor. Astfel, leul nu a fost afectat de decizia surprinzătoare a BCE prin care a fost extins programul de achiziţii de obligaţiuni până la sfârşitul anului 2017, care a depreciat monedele din regiune.
La finalul intervalului, media a urcat la 4,5067 lei, iar tranzacţiile s-au realizat între 4,502 şi 4,508 lei.
Până la finalul anului, evoluţia leului va fi influenţată de rapiditatea cu care va fi instalat noul premier, având în vedere că preşedintele Klaus Iahannis a declarat în mod repetat că nu va accepta un prim-ministru care a avut probleme cu legea. În aceste condiţii, este posibil ca o eventuală propunere cu Liviu Dragnea la conducerea Executivului să poată fi refuzată, creând astfel o criză politică.
Cursul dolarului american a avut un parcurs agitat, de la un minim de 4,1722 el crescând la finalul perioadei analizate la 4,2530 lei, când cotaţiile din piaţă s-au mişcat între 4,246 şi 4,266 lei.
Moneda elveţiană a avut o mişcare de pendul pe pieţele internaţionale, ea depreciindu-se de la 1,07 la 1,086 franci/euro, pentru ca la sfârşitul intervalului să fluctueze între 1,073 şi 1,077. În aceste condiţii, media a atins un minim de 1,1492 şi un maxim de 4,1862 lei.
Vulnerabilitatea economiei zonei euro a pus BCE şi pe Mario Draghi, preşedintele ei, în situaţia să anunţe prelungirea programului de achiziţii de obligaţiuni suverane sau comerciale (Quantitative Easing) până la sfârşitul anului viitor, coborând însă volumul lunar de cumpărare de la 80 la 60 miliarde euro. Prudenţa arătată de bancherii de la Frankfurt stă în faptul că potrivit estimărilor inflaţia va ajunge în 2019 la 1,6%, sub nivelul ţintă de 2%.
Decizia a surprins negativ pieţele, investitorii grăbindu-se să cumpere obligaţiuni germane ultrasigure, iar euro a înregistrat o volatilitate accentuată, fluctuând între 1,0526 şi 1,0805 dolari.
La deprecierea euro a contribuit şi fragilitatea sistemului bancar italian. Cea mai veche bancă din lume care funcţionează de la înfiinţarea ei, Monte dei Paschi di Siena, pare pregătită să solicite ajutor din partea autorităţilor pentru a putea supravieţui.
Analiza cuprinde perioada 6 – 12 decembrie

 

Facebook Comments

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentIndiscreții de Dolj
Articolul următorAnunț angajare APAVIL

LĂSAȚI UN MESAJ