Agent Green cere Guvernului moratoriu pentru salvarea ultimelor păduri virgine
Doar 6% din pădurile virgine au intrat în catalogul naţional

0

„Ministerul a primit mură în gură, pe gratis, de mai bine de 10 ani, inventarul pădurilor virgine. Acesta a fost folosit între timp doar ca să se taie şi să se piardă pentru totdeauna cele mai multe dintre ultimele păduri de paradis ale Europei! Este inadmisibil ca, după un deceniu avut la dispoziţie, doar 6% din aceste păduri să mai fie protejate”, a spus Gabriel Păun, preşedinte Agent Green.
Inventarul ministerului include doar câteva păduri din numai 10 judeţe. Cele mai multe sunt în proprietatea statului şi au fost salvate în ultima clipă ca urmare a campaniilor şi scandalurilor iniţiate de ONG-uri de mediu: pădurea Olteana 320,16 ha, Coşava Mică 579,45 ha, Coşava Mare 2.880,12 ha sau Şinca 269,90 ha. „Inventarul pădurilor virgine nu a fost luat în serios de Guvern, iar informaţia că acestea există şi că trebuie protejate a fost folosită în scop criminal atât de administratorul pădurilor de stat, cât şi de cei ai pădurilor private. Dovadă stau investigaţiile noastre în cazurile Şinca, Coşava, Olteana şi altele”, a adăugat Păun.

„Garda Forestieră habar nu are cum să aplice legea“
În anul 2016, Agent Green a depus noi studii ştiinţifice pentru protejarea a încă 1.929 hectare de păduri virgine din judeţele Bacău, Buzău, Vrancea şi Covasna. Deşi ordinul de ministru din 2016 obligă ca studiile depuse pentru protejarea pădurilor virgine să includă dovezi din hărţile şi amenajamentele silvice, administratorii pădurilor de stat şi private au refuzat adesea să ofere accesul la aceste informaţii. „Ministerul face legi proaste şi îşi bate joc de oamenii de bună credinţă care cheltuie bani şi timp să le facă treaba. Nu au dat niciun leu să facă vreun studiu. Am făcut toate aceste studii cu fonduri de la donatori şi acum multe din pădurile identificate cu eforturi uriaşe rămân deocamdată neprotejate şi în consecinţă în pericol de exploatare”, a adăugat Păun. Cu mici excepţii, Garda Forestieră s-a dovedit a fi incapabilă sau de rea-credinţă. „Am depus studiile în termenul prevăzut de lege până la 30 septembrie. Garda trebuia să ne răspundă în maximum 45 de zile. Cei de la Buzău, Vrancea, Covasna vegetează. Pe lângă faptul că sunt tăcuţi şi încalcă legea, în multe judeţe din ţară cei de la Garda Forestieră habar nu au cum să aplice legea. Deşi sunt obligaţi prin lege să suspende orice exploatare în păduri virgine, comisarii de la gardă fac denunţ penal pe la tribunale ca să afle de la un judecător dacă chiar trebuie să sisteze tăierile. Până când se va da o hotărâre, pădurea va dispărea. Este cazul sutelor de hectare de păduri virgine pierdute la Şinca, unde Garda Forestieră Braşov şi-a dovedit eşecul perfect”, a încheiat Păun.

Având în vedere legislaţia slabă, performanţele dezămăgitoare ale Ministerului Mediului şi pierderea definitivă şi accelerată a pădurilor virgine, Agent Green cere intervenţia personală a premierului Dacian Cioloş prin adoptarea de urgenţă a unui moratoriu asupra exploatărilor în ultimele păduri virgine.

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ