Liderii ALDE la Craiova, alături de candidaţii partidului la alegerile parlamentare
Tăriceanu: „Vrem creştere economică bazată pe investiţii, sprijinirea capitalului autohton şi repatrierea a 500.000 de români“

Copreşedinţii ALDE, Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu, s-au aflat marţi în Craiova, unde s-au întâlnit cu angajaţii Fabricii de Avioane şi cu membrii filialei judeţene aflaţi în toiul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Cei doi lideri ai ALDE au participat şi la o conferinţă de presă alături de preşedintele Ion Cupă, de Florea Voinea şi Gheorghe Perişoreanu, toţi trei candidaţi ai partidului la scrutinul din 11 decembrie.

0

Daniel Constantin a promis o dezvoltare economică bazată pe investiţii ca prioritate a unui guvern din care va face parte ALDE după alegeri. „Guvernarea Ponta, aşa cum ştiţi, mai ales pe finalul actului de guvernare, s-a preocupat de relaxarea fiscală, componentă importantă a guvernării. Miniştrii noştri pe care i-am avut în câteva poziţii-cheie au insistat pentru o politică de dreapta, o politică liberală de relaxare fiscală. În egală măsură, economia a permis, pentru prima dată după perioada Tăriceanu 2004 – 2008, să avem creşteri de salarii, indexări de pensii. Toate aceste lucruri au făcut ca puterea de cumpărare a românilor să crească. Traducerea în economie a anului 2016 a însemnat o creştere economică bazată, în principal, pe consum. Din acest motiv, ca să rezum, principalul nostru obiectiv pe care îl avem în actul de guvernare se referă la creşterea sumelor pentru investiţii. Am propus tuturor partidelor politice, şi aceasta va fi, probabil, şi propunerea noastră, atunci când vom realiza un parteneriat de guvernare cu PSD, să avem minim 6% din PIB pentru zona de investiţii”, a spus Daniel Constantin, fost ministru al agriculturii în Guvernul Ponta.

Tăriceanu: ”Firmele româneşti – discriminate, cele străine – «fecioare»”
La rândul său, Călin Popescu – Tăriceanu a afirmat că sporirea investiţiilor va constitui un element-cheie pentru participarea ALDE la o guvernare viitoare, apreciind că unul dintre obiectivele partidului îl constituie sprijinirea capitalului autohton. „Am demonstrat în trecut că ştim cum să facem economia să funcţioneze sănătos şi vrem din nou acelaşi lucru să-l facem şi în viitor. Legat de acest element, a doua direcţie va fi sprijinirea capitalului românesc, esenţială pentru ca România să poată să progreseze. Şi vizita la Fabrica de Avioane se înscrie în acest demers căruia eu vreau să-i dau consistenţă cât mai mare în viitorul guvern. Să sprijinim industriile şi întreprinderile româneşti, să le ajutăm să se dezvolte, pentru că văd acest dezechilibru care s-a creat în România prin privilegiile care au fost acordate firmelor străine şi prin dezinteresul total şi, până la urmă, discriminarea care s-a abătut asupra firmelor româneşti. Exemplul pe care l-am dat şi vi-l dau şi vouă, anul acesta, toată schema de ajutor de stat este acordată în integralitate firmelor străine. Nu e acceptabil aşa ceva. Peste firmele româneşti vin ANAF-ul, Garda Financiară, DNA-ul şi DIICOT-ul, numai firmele străine n-au nicio problemă. Ele sunt nişte «fecioare». Văd că nu se întreabă nimeni cine a adus marea corupţie în România, că doar n-am inventat-o noi. Oare, nu tocmai aceste firme străine?”, a declarat Tăriceanu.

Minister de adus românii acasă
Liderul ALDE a mai precizat că unul din punctele principale ale programului de guvernare al liberal-democraţilor îl reprezintă crearea unui minister special destinat repatrierii românilor care au părăsit ţara în ultimii ani din motive economice. „România este o ţară cu economie care se bazează pe mâna de lucru prost plătită, suntem un fel de economie de lohn, firmele străine vin, folosesc forţa de muncă cu salarii mici din România şi atunci sigur că mulţi români, în dorinţa legitimă de a avea un trai mai bun, pleacă în străinătate să lucreze. Vreau să ieşim din acest cerc vicios şi acesta este şi unul din motivele pentru care în programul nostru o să găsiţi – suntem singurii care avem această idee – înfiinţarea unui Minister al Repatrierii Românilor. Suntem în faza în care a început să se resimtă în economie criza de forţă de muncă, vreau să aducem înapoi, obiectivul ar fi ca 500 de mii de români să se reîntoarcă şi să ocupe locurile de muncă disponibile, dar, atenţie, e vorba de locuri de muncă în principal calificate, care să aducă o remuneraţie mai bună decât cea cu salariul minim, cum se întâmplă cu un procent important din mâna de lucru angajată astăzi”, a mai spus Tăriceanu.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ