Eco Sud încearcă să forţeze municipalitatea să accepte majorarea tarifelor pentru deşeurile care ajung la Depozitul de la Mofleni
Criza gunoaielor – scandal cu iz de şantaj

Deşi a pierdut în instanţă procesul prin care dorea să oblige autorităţile locale să majoreze tariful pentru depozitarea deşeurilor, firma Eco Sud, operatorul Depozitului Ecologic de la Mofleni, nu renunţă. Astfel, profitând de faptul că deţine cheile către singurul loc din judeţ unde pot ajunge deşeurile din Craiova, dar şi din celelalte localităţi din Dolj, italienii de la Eco Sud au restricţionat, la mijlocul săptămânii trecute, accesul autovehiculelor aparţinând SC Salubritate Craiova SRL, bulversând întreg procesul de colectare a gunoaielor menajere din oraş.

0

Invocând anumite „lucrări tehnice menite să asigure optimizarea spaţiului de depozitare din celula 5“, operatorul i-a lăsat practic pe cei de la Salubritate cu tone de gunoi pe cap, obligând societatea să iasă cu un comunicat de presă prin care anunţa că graficul de ridicare a gunoiului pe raza municipiului va fi decalat. „Ca urmare a restricţionării accesului autogunoierelor aparţinând SC Salubritate Craiova SRL în Depozitul Ecologic Mofleni, SC Salubritate Craiova SRL, în calitate de operator care are delegată activitatea de colectare şi transport a deşeurilor în municipiul Craiova, anunţă abonaţii persoane fizice şi juridice că graficul de ridicare a gunoiului va fi decalat, desfăşurarea activităţii urmând să fie asigurată în funcţie de programul de acces în rampă stabilit de SC Eco Sud SA, administratorul Depozitului Ecologic Mofleni.
Precizăm faptul că SC Salubritate Craiova SRL a fost notificată de SC Eco Sud SA cu privire la faptul că „accesul în Depozitul Ecologic Mofleni va fi temporizat din cauza unor lucrări tehnice menite să asigure optimizarea spaţiului de depozitare din celula 5”. De asemenea, SC Eco Sud SA a anunţat că „programul de funcţionare al Depozitului Ecologic Mofleni va fi temporizat pentru continuarea lucrărilor tehnice menite să asigure optimizarea spaţiului de depozitare din celula 5”“, se arăta într-un comunicat de presă al SC Salubritate Craiova.

Mofleni, tărâm interzis
A urmat apoi o săptămână în care porţile Depozitului de la Mofleni au rămas închise pentru autogunoierele salubrităţii, accesul la descărcare fiind mai mult simbolic. În acelaşi timp, italienii de la Eco Sud lansau mesaje în presă, în care nu se sfiau să vorbească despre „responsabilitate“ şi „dezvoltare durabilă“, prin care invitau autorităţile locale şi judeţene să găsească soluţii pentru „rezolvarea crizei deşeurilor“. „Subfinanţarea activităţii de operare a depozitului, cu consecinţele temporizării primirii deşeurilor pentru moment, în vederea asigurării resurselor construirii următoarelor celule pentru depozitarea deşeurilor din municipiul Craiova şi din judeţul Dolj, este deja cunoscută autorităţilor locale. Remedierea acestei situaţii a fost solicitată în mai multe rânduri, încă din anul 2013, însă a rămas fără răspuns.
Acoperirea tuturor cheltuielilor aferente operării depozitului, care trebuie realizată prin tariful de depozitare, este de competenţa exclusivă a Consiliului Local al Municipiului Craiova şi a fost lăsată nesoluţionată încă din anul 2013.
Construcţia de celule noi în cadrul Depozitului Ecologic Mofleni este o necesitate absolută în cadrul managementului integrat al deşeurilor din judeţul Dolj si municipiul Craiova, iar realizarea acestuia presupune o grijă substanţială pentru protejarea populaţiei şi a mediului înconjurător.
Decizia privind asigurarea unui ritm normal în managementul integrat al deşeurilor la Mofleni aparţine membrilor Consiliului Local al Municipiului Craiova, funcţionarilor Primăriei Craiova şi celorlalte autorităţi implicate în bunul mers al problemelor judeţului. Pentru găsirea unei soluţii concrete, cu credinţa fermă a implicării autorităţilor doljene, Eco Sud SA a lansat o invitaţie publică în data de 11 octombrie 2016, marţi – ora 12, la sediul Depozitului Ecologic Mofleni (str. Banul Stepan, nr. 106, Craiova), instituţiilor responsabile cu bunul mers al lucrurilor şi cu rezolvarea crizei deşeurilor.
De asemenea, invităm şi presa locală pentru a constata implicarea autorităţilor, începând de la prezenţa la această reuniune, până la aplicarea celor mai bune decizii pentru funcţionarea, în continuare, a Depozitului Ecologic Mofleni.
Deschiderea la comunicare a autorităţilor şi reacţia pozitivă faţă de demersurile Eco Sud de rezolvare a crizei deşeurilor în municipiul Craiova şi judeţul Dolj, ar trebui să asigure dezvoltarea durabilă a unui proiect agreat de comun acord, responsabilitatea faţă de protejarea sănătăţii cetăţenilor şi promisiunea conservării şi protejării mediului înconjurător“, susţineau cei de la Eco Sud în mesajul public adresat Primăriei Craiova şi Consiliului Judeţean Dolj.

„Grija“ Eco Sud faţă de craioveni se calculează în euro
Dincolo de cuvintele frumoase aruncate în ochii craiovenilor, singurul interes al italienilor de la Eco Sud în tot acest conflict este legat de bani. Concret, operatorul Depozitul Ecologic de la Mofleni doreşte majorarea tarifului de depozitare de la 21 de euro (cu TVA), în prezent, la 29,7 euro (plus TVA), adică aproximativ 36 de euro. Or, cum visele pentru majorarea tarifului fuseseră spulberate de instanţă, Eco Sud a decis că poate n-ar fi rău să forţeze mâna autorităţilor care, în lipsa unei alternative, vor trebui să cedeze şantajului. Doar că, cel puţin până acum, planul a eşuat. „Din punctul nostru de vedere, Eco Sud este cel care nu respectă contractul semnat în urmă cu mai mulţi ani, prin care noi ne obligăm să transportăm până la groapa de gunoi toate deşeurile din Craiova, iar ei se obligă să le depoziteze. Deocamdată, noi transportăm acest gunoi, iar ei, de câteva zile, nu îl mai preiau decât în cantităţi foarte mici, ceea ce ne-a făcut să stăm cu maşinile de gunoi şi să nu putem să-l ridicăm din toate zonele. Practic, este o încălcare clară a obligaţiilor contractuale. (…) În ceea ce priveşte tariful pe care ei l-ar dori crescut, le-am spus clar că acolo nu poate să fie decât decizia instanţei, iar, deocamdată, noi am câştigat. Tariful la gunoi nu se măreşte în Craiova“, a declarat primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu.

Italienii plâng cu lacrimi de crocodil
Cum era de aşteptat, deşi sună extrem de pompos, invitaţia operatorului de la Depozitul ecologic pentru reprezentanţii autorităţilor craiovene de a purta o discuţie chiar pe marginea gropii de gunoi, s-a dovedit un fiasco, niciun reprezentant al vreunei instituţii nedeplasându-se la Mofleni. Asta din simplul motiv că toată lumea a considerat extrem de neserios modul în care conducerea Eco Sud a tratat situaţia. „Primăria Craiova este o instituţie serioasă, nu puteam să dăm curs unei astfel de invitaţii“, a declartat viceprimarul Adrian Cosman, referindu-se la faptul că italienii n-au trimis, oficial, nicio invitaţie la dialog, ci doar au publicat un anunţ într-un ziar local.
Văzând că nu reuşesc să impresioneze pe nimeni, reprezentanţii Eco Sud au ieşit din nou la atac, acuzând autorităţile craiovene că nu vor „să discute şi să se implice în soluţionarea problemei gunoiului“. Italienii susţin că au cerut în repetate rânduri un punct de vedere pe tema majorării tarifului de depozitare a deşeurilor (rămas la nivelul anului 2008), dar nu au fost luaţi în seamă. Acuzaţiile acestora sunt respinse însă de viceprimarul Craiovei, care spune că a existat un dialog cu reprezentanţii firmei, cea mai recentă întâlnire datând din luna septembrie. „În urmă cu aproximativ trei săptămâni, am avut o întâlnire cu ei pe marginea unor clarificări cu care au venit ei după ce, în prealabil, trimiseseră o notă de fundamentare unde se vorbea despre necesitatea majorării tarifului. Şi apoi, brusc, ne-am trezit că ne-au restricţionat accesul“, a adăugat Cosman, care a ţinut să precizeze că municipalitatea a respectat întru totul contractul cu Eco Sud, iar plăţile către operatorul de la Mofleni sunt la zi.

Restricţiile, ridicate pentru moment
După mai bine de o săptămână în care a ţinut în şah autorităţile locale, conducerea Eco Sud a ridicat restricţiile de depozitare impuse autovehiculelor SC Salubritate, dar nu înainte de a avertiza, apocaliptic, că ultima celulă disponibilă se va umple în câteva luni, iar societatea nu dispune de banii necesari pentru construirea uneia noi. Cu alte cuvinte, italienii şi-au lăsat o portiţă liberă, astfel că este foarte probabil ca o nouă criză a gunoaielor să izbucnească în curând.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ