sâmbătă, aprilie 19, 2025

Euro a scăzut la minimul ultimelor două luni

Creșterea ofertei comerciale de valută și vânzări probabile din conturile Ministerului de Finanțe au asigurat aprecierea leului față de euro. Cursul monedei unice a scăzut de la 4,9766 lei la 4,9754 lei, minim care nu a mai fost atins de la sfârșitul lui ianuarie, iar tranzacțiile se realizau în culoarul 4,975 – 4,977 lei.

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Leul se va confrunta cu presiuni depreciative în următoarele luni, în condițiile în care deficitul bugetar și cel comercial se adâncesc constant și îngreunează efortul BNR de a folosi cursul de schimb drept principal instrument în lupta cu inflația. Majoritatea participanților la sondajul realizat în februarie de către CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. În cazul orizontului de șase luni valoarea medie a anticipaţiilor a fost de 5,0306 lei/euro, iar a celui de 12 luni cursul mediu anticipat a fost de 5,1015 lei/euro.
Aceste valori anticipate sunt cu circa 5 bani mai mici decât cele de la sondajul realizat în ianuarie, un semn pozitiv pentru perspectivele cursului euro/leu. Reamintim că bugetul de stat a fost calculat pe baza medii anuale de 5,01 lei/euro, așa cum a fost anticipat de Comisia de Prognoză în proiecția sa din decembrie 2024.

ROBOR stă pe loc

Modificările pe care le-au înregistrat indicii ROBOR au fost minime, semn că nivelul lichidității din piața monetară este una mulțumitoare pentru dealerii bancari. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,91%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit de la 5,99 la 5,98%, iar cel la 12 luni s-a oprit la 6,07%.
Statul s-a împrumutat luni cu 2,11 miliarde lei pâna la sfârșitul lui iulie 2026, pentru care a acceptat să plătească o dobândă medie anuală de 6,83%, peste nivelul ratei de referință a BNR care este din august trecut de 6,5%. Această sumă a fost completată marți cu încă 90 milioane lei, pentru care va fi achitată aceeași dobândă.

Temerile privind economia Statelor Unite s-au mai temperat

Declarația făcută de Donald Trump că din data de 2 aprilie nu vor fi impuse majorări ale taxelor vamale în cazul tuturor statelor vizate a temperat temerile legate de o posibilă încetinire a creșterii economiei americane. Afirmația a depreciat euro la 1,0777 – 1,830 dolari astfel că media monedei americane a urcat de la 4,5865 la 4,5966 lei.

Moneda vecinilor ungari s-a depreciat

Media francului elvețian s-a apreciat la 5,2112 lei iar a lirei sterline la 5,9532 lei, în condițiile în care aceste valute s-au apreciat față de euro. În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat marginal la 398,94 forinți/euro, în ciuda faptului că banca centrală din Ungaria a menținut dobânda de politică monetară la 6,5%, valoare stabilită în septembrie 2024, însă a celei poloneze s-a apreciat la 4,1664 zloți/euro.

- Advertisement -
Cea mai nouă ştire

Uniunea Studenților din România: TOLERANȚĂ ZERO pentru abuzurile de putere din universități!

„Recent, în spațiul public au fost semnalate acuzații grave privind posibile abuzuri din partea administrației universitare din cadrul Universității...
- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI