Într-un interviu acordat postului Digi24, Lasconi a subliniat necesitatea unei comunicări transparente din partea procurorilor în cazul investigației ce îl implică pe fostul candidat la președinție, Călin Georgescu. Ea a accentuat că lipsa de informații oficiale alimentează speculațiile și tensiunile sociale: „Procurorii ar trebui să ne ofere informații, să vină cu ceva care să nu schimbe mersul anchetei. Când e o situație de genul acesta, nu pui paie pe foc. Lipsa de comunicare pune paie pe foc. Nimeni nu e mai presus de lege“.
Referindu-se la decizia CCR de a anula alegerile prezidențiale din 2024, Lasconi a criticat vehement această hotărâre, considerând-o un abuz care afectează grav democrația din România. Ea a menționat că, deși a respectat legea și a desfășurat o campanie transparentă, a fost nedreptățită de decizia Curții: „Eu cred că judecătorii CCR și-au săpat singuri groapa, au făcut un abuz atunci când au împiedicat-o pe doamna Diana Șoșoacă să intre în această competiție pentru prezidențiale, și eu am fost singurul politician care am vorbit despre asta, că e un abuz“. În contextul actual, în care Călin Georgescu a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile și i s-a interzis părăsirea țării, șefa USR a subliniat importanța coerenței în deciziile CCR. Ea a avertizat că o eventuală inconsecvență ar putea genera tensiuni majore: „Acum, dacă nu îl scot pe Călin Georgescu, ar fi inconsecvenți. Dacă se întâmplă altfel, o să fie butoi cu pulbere“.
Întrebată despre posibilitatea reluării turului doi al alegerilor prezidențiale din 2024, Lasconi a declarat că nu a susținut niciodată această idee și nu consideră că mai există o astfel de oportunitate. „Oricum nu cred că vom mai putea repara niciodată, și asta afectează grav democrația din România, abuzurile pe care le-a făcut anul trecut Curtea Constituțională, cele trei“, a adăugat lidera USR.
Elena Lasconi (USR): „Judecătorii CCR și-au săpat singuri groapa“
Elena Lasconi, lidera Uniunii Salvați România (USR), a exprimat recent îngrijorări profunde cu privire la deciziile Curții Constituționale a României (CCR) din anul precedent, considerându-le abuzive și cu efecte ireparabile asupra democrației din țară.