joi, martie 27, 2025

Centrul Craiovei, regenerat de primărie la prețul „modic” de 300 de euro pe metru pătrat

Peste 94 de milioane de lei noi pentru schimbarea la față din buricul târgului

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Dacă vă plac artezienele de pe Calea Unirii, puneți mâna și faceți repede un selfie, că tocmai ce le-a început numărătoarea inversă. După câțiva ani de planificare, primăria Craiova are în sfârșit la dispoziție studiul de fezabilitate pentru regenerarea zonei centrale a orașului, programată să fie finalizată la fix două decenii de la ultima regenerare.

În două decenii, s-a mai schimbat, pe ici, pe colo, optica edilitară și viziunea urbanistică a mai marilor primăriei. Astfel, dacă pe vremea lui Antonie Solomon se dislocau copacii din centru pentru a face loc unei salbe de fântâni arteziene, acum edilii se abat un pic, cu vreo 180 de grade, de la planul inițial. Așa se face că artezienele de pe Calea Unirii urmează a fi dezafectate și înlocuite cu jardiniere cu copaci. Jardiniere amovibile, în caz că se mai schimbă, iar viziunea primăriei și e nevoie de schimbări rapide în peisaj. Copacii aduși în centru pe sistemul vizelor de flotant, urmând a fi mutați apoi în alte zone, după ce cresc câțiva ani în buricul târgului.

Celebra fântână muzicală din centru va fi și ea „regenerată”, prin înlocuire și mutare în subteran, modelul adoptat fiind cel al artezienei cu jeturi izvorând din pavaj din parcul Tineretului. Tot în subteran ar urma să ființeze și o altă premieră absolută din Piața „Mihai Viteazul“, respectiv o toaletă publică cu 24 de cabine.
Proiectul municipal, pe care edilii vor să-l finanțeze din fonduri europene este supus aprobării consiliului local într-o ședință extraordinară, convocată pentru data de 15 ianuarie, reuniunea aleșilor locali urmând să fie organizată online.
Din calculele arhitecților care au lucrat studiul de fezabilitate comandat de primărie, costul întregului proiect ar fi de 94,7 milioane de lei, adică ceva mai mult de 300 de euro pe metru pătrat. Contribuția de la bugetul local la finanțarea proiectului ar urma să fie de 1,8 milioane de lei noi.

Iată prezentarea pe scurt a schimbărilor propuse în Piața Mihai Viteazul și pe Calea Unirii, așa cum sunt prezentate în SF-ul pus în dezbaterea aleșilor locali.
Obiectivele proiectului sunt:
– extinderea suprafeței de paviment pietonal din Piața Mihai Viteazul, care să permită participarea unui număr mai mare de persoane la diversele evenimente organizate de  municipalitate pe parcursul fiecărui an, piața fiind un punct de maximă atractivitate din centrul orașului.
– reconfigurarea traseelor pietonale, care să fie accesibile și pentru persoane cu disabilități, cu marcaje pentru persoanele nevăzătoare – reconfigurarea fântânilor decorative din zonă, care se vor îmbunătăți (cele din piață, cât și si cea din partea de sud a pietei de la intersectia Caii Unirii cu str. Lipscani), iar cele de pe Calea Unirii vor fi eliminate și înlocuite cu arbori și jardiniere.
 – se va realiza o pepinieră urbană pe platolul pieței constituite din 65 de jardiniere amovibile care vor permite creșterea unei game largi de specii de arbori și mutarea lor în alte zone verzi ale orașului, când aceștia ajung la maturitate (1-5 ani în funcție de specie), copacii vor fi astfel aleși astfel încât să fie divers colorați în funcție de sezon. Zona de copaci existentă pe platoul pieței va fi reamenajată astfel încât să permită crearea unei zone urbane cu iarbă naturală la nivelul terenului pentru a permite accesul nestingherit al cetățenilor pe iarbă, pentru a facilita relaxarea și conectarea cu natură. Pajistea va avea bordura dinspre platoul pieței amenajată cu bancă continuă care va permite inclusiv relaxarea și șederea.
– racordarea la rețelele edilitare existente în zonă
– în zona Bisericii Sfânta Treime se propune amenajarea unei zone cu paviment permeabil, cu scopul pregătirii terenului pentru a rezista schimbărilor climatice și riscului de inundații din furtuni crescând în același timp, nivelul accesului; zona se va dota cu mai multe locuri de ședere, amplasate la umbra copacilor, permițând adăpostirea pietonilor pentru creșterea confortului. Toți copacii din zonă vor fi păstrați, propunându-se îndesirea pentru spargerea insulelor de căldură.
– Zona statuii lui Mihai Viteazul – prin proiect se propune desfacerea zonei și coborârea nivelului de călcare și racordarea cu platoul din fața Prefecturii și străzile adiacente fără denivelări. Astfel, se asigură accesul incluziv al tuturor participanților, indiferent de vârstă sau starea de sănătate. Brazii care sunt amplasați perimetral soclului statuii vor fi relocați în zona bisericii sau pe Calea Unirii, după caz.
– la limita dinspre statuie a parcului se propune preluarea denivelării zonei cu gazon cu ajutorul unei borduri ergonomice realizate din lemn, al cărei scop principal va fi de relaxare și odihnă. Deschiderea platoului înspre frontul de la Mercur, permite accesul cumpărătorilor și eventuala amenajare sezonieră a unor terase.
– fântâna muzicală din zona pieței Mihai Viteazu este propusă pentru modificare printr-un proiect realizat anterior care va fi preluat în cadrul prezentei documentații. Varianta nou propusă se va realiza prin jeturi verticale amenajate la nivelul general de călcare al pieței. Astfel, noul concept va permite utilizarea zonei inclusiv pe perioadele în care fântânile nu vor funcționa din cauza vremii sau a altor motive obiective.
– gradenele perimetrale fântânii actuale se vor desface pentru a permite comunicarea cu pietonalul străzii Popa Șapcă și cel paralel cu strada Mercur. Magnoliile perimetrale gradenelor se vor reloca la intersecțiile străzilor Lipscani cu Calea Unirii, respectiv Calea Unirii cu Mihail Kogălniceanu.
– Zona de nord a platoului Prefecturii se propune să fie mărginită de o jardinieră amplă cu bancă înspre piață. În această jardinieră se vor reloca magnolii amplasate actual perimetral gradenelor de la fântână. Această jardinieră are scopul de a estompa zgomotul produs de artera de circulație și de a delimita vizual zona pietonală de cea carosabilă.
– Înspre Mercur, se propune realizarea unor toalete publice subterane cu acces deschis din piață. În subteran se vor amenaja grupuri sanitare pe sexe cu câte 14 cabine pentru femei și 10 pentru bărbați și un grup sanitar pentru persoane cu dizabilități. In subteran se va amenaja și un depozit de 26 mp.
– Pe traseul Căii Unirii este propusă îndesirea aliniamentelor de copaci și eliminarea fântânilor și a jardinierelor care acum blochează accesul liber și facil al pietonilor înspre frontul comercial de est. Astăzi, aceste blocaje au condus la o activitate comercială mult scăzută pe latura de est față de cea vestică.
– Pe traseul dinspre strada Lipscani se propune crearea a două aliniamente paralele de copaci care să asigure continuitatea traseului dinspre strada Lipscani. Amenajarea actuală neagă această continuitate deoarece la vremea realizării proiectului anterior strada Nicolaescu Plopșor era carosabilă.

- Advertisement -
Cea mai nouă ştire

Senatorul Andra Bică, apel pentru finanțarea și reformarea educației: „Este cheia dezvoltării noastre”

”Astăzi, vreau să vă supun atenției un mesaj ferm și clar: educația reprezintă piatra de temelie a viitorului nostru ca națiune. Într-o...
- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI