Potrivit Elenei Lasconi, liderii PSD, PNL şi UDMR au anunţat că au luat act de propunerile USR, dar nu au oferit răspunsuri concrete. Ea a afirmat că reprezentanţii partidelor au „strâmbat din nas” în faţa propunerii privind demisia preşedintelui Klaus Iohannis și au rămas rezervaţi în privinţa adoptării bugetului în termenul cerut de USR. „Ei nu au înţeles nimic din votul românilor. Practic, se încearcă să se facă exact acelaşi lucru şi noi să avem aşteptări diferite. Nu se poate aşa ceva. Am venit cu opt puncte astăzi, care, practic, se regăsesc şi în programul de guvernare. (…) Mi s-a părut că în tot acest timp în care am discutat despre buget a fost un dialog al surzilor, în sensul că nu ai cum să le promiţi oamenilor că vei face lucruri pentru ei, dacă nu te poţi asigura că ai bani pentru asta. Primul, cel mai important, este adoptarea urgentă a bugetului pe 2025, în Parlament, până luni. Se poate face asta, dacă există dorinţă politică, pentru că Guvernul a depăşit termenul legal, cel de 15 octombrie. Nota de informare privind situaţia bugetului şi nevoile de finanţare pentru 2025 trebuie făcute publice imediat, pentru că acest Guvern a secretizat-o practic. Adică nu doresc să ne spună care este adevărul“, a susţinut Elena Lasconi.
Iată care sunt condițiile USR:
1. Adoptarea urgentă a bugetului pe 2025 până luni
În contextul în care Guvernul a depăşit termenul legal de 15 octombrie pentru adoptarea bugetului, USR solicită adoptarea acestuia în Parlament până luni. De asemenea, Lasconi cere publicarea notei de informare privind situaţia bugetului şi nevoile de finanţare pentru anul 2025. „Mi s-a părut că în tot acest timp în care am discutat despre buget a fost un dialog al surzilor”, a declarat Lasconi, subliniind că lipsa de transparenţă în acest domeniu este inacceptabilă.
2. Demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP)
USR solicită demiterea şi schimbarea conducerii AEP şi constituirea unei comisii de anchetă privind organizarea alegerilor şi prevenirea „influenţelor străine”. Elena Lasconi a subliniat că există riscul ca alegerile prezidenţiale viitoare să fie afectate de aceleaşi probleme care au dus la contestarea scrutinului anterior.
3. Demiterea conducerii serviciilor secrete
O altă condiţie esenţială pentru USR este demiterea imediată a conducerii serviciilor secrete. Această solicitare este legată de dorinţa de a asigura un control civil real şi eficient asupra acestor structuri esenţiale pentru siguranţa naţională.
4. Reformarea şi depolitizarea Curţii Constituţionale a României (CCR)
USR doreşte o reformă a Curţii Constituţionale, astfel încât să fie eliminată influenţa politicului asupra deciziilor instanţei constituţionale.
5. Adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind măsuri fiscale pentru 2025
Elena Lasconi cere adoptarea imediată de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă care să prevadă măsuri fiscale clare pentru anul 2025, astfel încât să fie asigurate resursele bugetare necesare pentru proiectele de guvernare.
6. Demisia preşedintelui Klaus Iohannis la finalizarea mandatului
USR solicită tuturor partidelor din coaliţie să susţină cererea de demisie a preşedintelui Klaus Iohannis la finalul mandatului său legitim. De asemenea, se propune alegerea unui preşedinte interimar al Senatului, care să asigure interimatul în această funcţie. Conform Elenei Lasconi, această propunere a fost primită cu rezerve de către ceilalţi participanţi la negocieri.
7. Organizarea unui referendum „Fără penali”
USR cere declanşarea procedurilor de organizare a referendumului „Fără penali” în termen de 30 de zile sau simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2025. Iniţiativa este susţinută de peste un milion de cetăţeni şi reprezintă una dintre principalele cereri de reformă politică promovate de USR.
8. Crearea unui grup de lucru pentru reformarea legilor siguranţei naţionale
Ultima solicitare majoră a USR este crearea unui grup de lucru pentru reformarea legilor siguranţei naţionale, cu scopul de a asigura un control civil real asupra activităţii serviciilor de informaţii.
La întâlnirea cu lidera USR au fost prezenţi Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu şi Alfred Simonis din partea PSD, Ilie Bolojan, Adrian Veştea şi Ciprian Ciucu din partea PNL, Kelemen Hunor şi Cseke Attila din partea UDMR, dar Varujan Pambuccian, reprezentantul grupului minorităţilor naţionale.