Dragoș Pâslaru, unul dintre cei mai cunoscuți actori români din perioda comunistă, a ales calea monahismului în urmă cu 34 de ani. Mineriada din 1990 i-a schimbat radical viața. Tânăr actor la teatrul Notarra, Pâslaru îl jucase 1988 pe comandantul legionarilor, Horia Sima, într-un film regizat de Constantin Vaeni, „Drumeț în calea lupilor”. La mineriadă s-a adresat mulțimii din Piața Universității, și printr-o diversune care se plia perfect pe mesajul autorităților că „Piața” era organizată de legionari, fotografiile lui Pâslaru în rolul lui Horia Sima au ajuns în mâinile ortacilor dezlănțuiți. A fost prins, snopit, și a intrat în comă.
Monah la Frăsinei și la Pătrunsa
La scurt timp după ce și-a revenit, Dragoș Pâslaru, care avea o familie și o carieră de succes, a ales o altă cale. A devenit monah la mănăstirea Frăsinei, apoi, la Pătrunsa. „Eu spun că Dumnezeu a trimis lucrul acela ca să pot plăti o parte din păcatele grele pe care le-aveam, şi atunci mi-a dat o astfel de trăire. Personal, mie mi-a servit această experienţă extraordinar de mult. De ce? În primul rând, pentru că nu am fugit în fața primejdiei, am stat să o primesc… Doar mi-am înălţat ochii… şi-atunci am văzut crucea de pe bisericuţa Sfânta Ana de la Colţea. (…) A fost ceva fără gând, fără cuvânt. Am văzut crucea şi m-am bucurat enorm, atât! Ceea ce s-a declanşat în fiinţa mea … nu poate fi redat în cuvinte“, povestea monahul într-un interviu.
„Am luat coarnele plugului Dumnezeiesc și sufletul meu a iertat tot”
Păstorește din anul 2018 Mănăstirea Sfântul Mucenic Filimon, ocrotitoare a actorilor, regizorilor, scenariștilor, artiștilor și a tuturor făcătorilor de spectacole din domeniul teatrului și al artelor vizuale, rămânând astfel oarecum legat de trecutul său. Arhiepiscopia Râmnicului remarcă pe site-ul oficial „râvna neoboită” a părintelui Valerian Pâslaru, la înființarea , restaurarea și consolidarea acestui lăcaș: ”Biserica mănăstirii a fost ctitorită la începutul secolului al XIX-lea, de către preotul Constandin și prezbitera Constandina cu fiica lor și de diaconul Iftenie cu părinții săi, Ion Catana și Sanda, cu soția sa, Stanca, și fiul lor, Ioan, fiind sfințită, pentru prima data, în ziua de 19 august a anului 1805.
În anul 2018, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și prin râvna neobosită a Preacuviosului Părinte Valerian Pâslaru, a fost înființată această Sfântă Mănăstire pusă sub ocrotirea Sfântului Mucenic Filimon, ocrotitorul actorilor, regizorilor, scenariștilor, artiștilor și al tuturor făcătorilor de spectacole din domeniul teatrului și al artelor vizuale, ca să fie loc de rugăciune și binecuvântare a celor ce prin talentul lor bucură, odihnesc și mângâie sufletele oamenilor. Astfel, printr-o tainică pronie dumnezeiască, vechea biserică parohială a luat chip de mănăstire.
Așadar, după ce candela rugăciunii a fost reaprinsă prin reluarea programului liturgic zilnic și prin viețuirea pilduitoare a noii obști monahale, au început lucrările de reparație la biserică, construirea din temelie a corpului de chilii, a trapezei, a bibliotecii și a stăreției. Totodată, au fost amenajate și alte spații necesare bunei rânduieli a slujirii liturgice, precum Paraclisul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, prescurăria și veșmântarul, dar și alte clădiri menite să sporească lucrarea misionară, precum arhondaricul și spațiile de cazare, cu toate condițiile necesare bunei întâmpinări a pelerinilor.(…)
Prin osârdia Părintelui Stareț Valerian Pâslaru, între anii 2021-2024 s-au efectuat ample lucrări de restaurare și consolidare ale bisericii și clopotniței. Pe lângă întărirea zidurilor și a structurii de rezistență, a fost refăcut acoperișul, respectând volumetria originară, conform tabloului votiv, pardoseala din biserică a fost coborâtă la nivelul originar și înlocuită cu cărămidă de epocă, realizându-se un sistem de încălzire în pardoseală. Sfântul lăcaș a fost înzestrat cu noi obiecte de cult și odoare liturgice, mobilier și strane. De asemenea, la exterior, incinta mănăstirii a fost pavată cu piatră de râu.”
În fața anchetatorilor care au dorit să obțină de la el declarații care să ducă la arestarea celor vinovați de maltratarea sa, Dragoș Pâslaru a spus doar „Am luat coarnele plugului Dumnezeiesc și sufletul meu a iertat tot”.