Deși de câțiva ani pe rolul instanțelor craiovene, procesul care privește ilegalitatea autorizației de construire a depozitului logistic LIDL din Cârcea, construit deja pe jumătate de concernul german pe terenurile cumpărate pe multe milioane de euro de la familia primarului Pupăză, încă se găsește pe rolul primei instanțe învestite să judece pe fond litigiul. De fapt, în urmă cu mai bine de un an, el trecuse de Tribunalul Dolj, judecătoarea chemată să se pronunțe în acest litigiu statuând ca autorizația să fie anulată, iar halele pe jumătate construite să fie puse la pământ. Numai că, în apel, la Curtea de Apel Craiova, hotărârea a fost casată și litigiul trimis spre rejudecare la instanța de fond pe motiv că magistratul nu s-a pronunțat asupra unui capăt de cerere, respectiv infama înțelegere dintre LIDL România, Consiliul Județean Dolj și Ministerul Apărării Naționale cu privire la mutarea radarului NATO, pe banii firmei cu acționari germani, de la Cârcea într-o altă locație decât cea prezentă. Respectiva înțelegere a fost oricum denunțată de către Ministerul Apărării Naționale, lucru susținut de juriștii instituției pe parcursul procesului.
Înțelegerea, desființată de Tribunalul Dolj
Acum, la rejudecare, lucrurile tind să se limpezească definitiv. Luând în discuție înțelegerea inițială între cele două instituții și investitorul german, magistratul Tribunalului Dolj a dat dreptate MApN, care a susținut că nu mai dorește o mutare a radarului ca urmare a unui amplu proces de modernizare realizat în concordanță cu solicitările NATO. Degeaba s-au chinuit avocații LIDL România sau juriștii Consiliului Județean Dolj să demonstreze că înțelegerea este încă în vigoare, uzitând diverse tertipuri judecătorești, instanța de judecată s-a pronunțat clar și răspicat asupra acestei solicitări, lăsând drum liber ca, la următorul termen, litigiul să se judece pe fond, iar sentința ce va fi pronunțată să fie, cel mai probabil, similară cu cea precedentă. Adică autorizația anulată, iar edificiul ridicat în baza ei, depozitul logistic LIDL, să fie demolat pe cheltuiala investitorului german.
În cazul în care acest lucru se va petrece în lunile care urmează, atunci apelul de la Curtea de Apel Craiova va avea o traiectorie foarte scurtă, justiția română pronunțându-se răspicat asupra ilegalității autorizației eliberate de Consiliul Județean Dolj. Interesant de menționat este și următorul aspect: pentru a se asigura că nu pierd bani, nemții au declanșat un litigiu prin care solicită Consiliului Județean Dolj, anumitor funcționari din cadrul instituției și familiei Pupăză (cea care le-a vândut terenuri) să îi despăgubească cu aproape 20 milioane de euro pentru eliberarea autorizației de construire ilegală. Procesul este deocamdată suspendat, dar va fi repus pe rol în momentul, din ce în ce mai probabil, în care autorizația va fi anulată.
Scandalul, dezvăluit în premieră de Indiscret în Oltenia
Vă reamintim că, în urmă cu mai bine de doi ani, Indiscret în Oltenia a dezvăluit în exclusivitate scandalul construirii depozitului Logistic LIDL în comuna Cârcea în imediata vecinătate a unui radar NATO aparținând Ministerului Apărării Naționale, pe un teren cumpărat de investitorul german de la Valerică Pupăză, primarul comunei, și de la firmele familiei sale. Pas cu pas, pe baza unor documente și a mărturiilor unor experți, am susținut că, atunci când a eliberat autorizația de construire a depozitului LIDL în acea locație, Consiliul Județean Dolj a încălcat prevederile legale în domeniu, motiv pentru care documentul care stă la baza ridicării edificiului este nul de drept. La aceeași concluzie a ajuns și expertul desemnat de Tribunalul Dolj să se pronunțe asupra problemei, după cum reiese din expertiza depusă la dosarul de fond al litigiului. Ancheta jurnalistică a fost preluată de întreaga presă centrală, săptămâni întregi subiectul fiind disecat de jurnaliștii din diverse redacții.