Go West! Născut campus dual, crescut caravană
Un „stol” de 25 de milioane de euro a decolat de la Aeroport, a survolat Craiova și a aterizat în regim de urgență la Ișalnița

Campusul de învățământ dual planificat de Consiliul Județean Dolj și finanțat prin PNRR e acum dual și ca amplasament, întregul proiect fiind mutat din comuna Ghercești - limitrof Aeroportului Internațional Craiova, de cealaltă parte a municipiului reședință de județ, în comuna Ișalnița, pe un teren de 2 hectare pus la dispoziție de autoritățile locale.

0

Măsura face obiectul unui proiect de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a ședinței CJ Dolj din 18 octombrie. „Consiliul Judeţean Dolj solicită Consiliului Local al comunei Işalniţa trecerea din domeniul public al comunei Işalniţa în domeniul public al judeţului Dolj a terenului în suprafaţă de 20.730 mp, situat pe teritoriul administrativ al comunei Işalniţa, Strada Ion Creangă nr. 92, având numărul cadastral 36731, înscris în Cartea Funciară nr. 36731 Işalniţa, judeţul Dolj, identificat în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în vederea înfiinţării Campusului Regional Oltenia pentru Învăţământul Dual. (…) După trecerea în domeniul public al judeţului Dolj, terenul menţionat la art. 1 se declară de interes public judeţean şi se utilizează în vederea implementării proiectului „Campus Regional Oltenia pentru Învăţământul Dual”, admis la finanţare prin PNRR Componenta 15. Educaţie, R4. Crearea unei rute profesionale complete pentru învăţământul tehnic superior, I6. Dezvoltarea a 10 consorţii regionale şi dezvoltarea şi dotarea a 10 campusuri profesionale integrate. (…) Predarea-primirea terenului prevăzut la art. 1 se face pe bază de protocol”, se arată în proiectul de hotărâre.

Cursă contra-cronometru pentru banii din PNRR

Inițial, proiectul campusului pentru învățământul dual ar fi trebuit realizat de cealaltă parte a Craiovei, în preajma Aeroportului Internațional. CJ Dolj miza în zonă pe o suprafață de câteva hectare solicitată în acest sens de la Minsterul de Interne, printr-o serie de hotărâri adoptate pe parcursul ultimilor doi ani. Din câte se pare însă, demersurile administrației județene nu au avut succesul scontat. Cel puțin nu în intervalul de timp pe care contau mai-marii CJ Dolj. Așa se face că s-a căutat un amplasament alternativ. „Nu se pune problema unui refuz, doar că, din câte se pare, la nivelul Ministerului de Interne este de parcurs o procedură mai greoaie și mai de durată. Nu vrem să întârziem și să riscăm să pierdem finanțarea din PNRR. Noi avem proiectarea deja în lucru, urmând să scoatem la licitație execuția, iar termenul de implementare a proiectului este 2026. Terenul de la Ișalnița are o suprafață suficientă pentru campusul nostru, e la o distanță similară de oraș ca și cel de la Ghercești și, în plus, are în proximitate stația de tramvai și cea de autobuz metropolitan”, a precizat președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Cosmin Vasile

De altfel, raportul întocmit de funcționarii CJ Dolj avertizează asupra riscurilor pe care le presupune ratarea proiectului. „Se previzionează un impact negativ în cazul nerealizării obiectivului de investiții, deoarece, în contextul în care s-a constatat că învățământul dual nu poate funcționa în mod eficient în lipsa unui parteneriat solid cu partenerii din mediul socio – economic, nerealizarea acestei investiții va avea un impact negativ în ceea ce privește dezvoltarea unei rute profesionale complete și facilitarea învățării la locul de muncă. Educația şi statutul profesional sunt în strânsă legătură cu sărăcia relativă din punct de vedere al venitului, mai mult de o treime dintre persoanele care nu au reuşit să absolve decât cel mult nivelul de învăţământ gimnazial fiind expuse acestui risc. În consecință, nerealizarea acestei investiții va avea un impact negativ în ceea ce privește integrarea socio-profesională și continuarea studiilor, cu efect în diminuarea șanselor ocupării unui loc de muncă, în special pentru persoanele aparținând grupurilor vulnerabile”, precizează raportul.

Facebook Comments