Tema ediției din acest an, „Ecouri din Pădure și Istorie”, invită artiștii să exploreze legătura dintre om, natură și tradițiile culturale românești. Lucrările sculptate vor include reprezentări simbolice ale faunei și personajelor mitologice, precum Ursul Carpatin, Sfinxul de la Cerna și personaje de legendă precum Băcița din Miorița sau Ileana Cosânzeana. „Acest festival nu este doar un omagiu adus creativității, ci și o celebrare a tradițiilor locale și a spiritului comunitar. Transformăm Cerna într-un veritabil muzeu în aer liber, oferind publicului șansa să vadă cum lemnul este transformat în sculpturi impresionante. Este o onoare să am alături sculptori talentați veniți din toate colțurile țării și le sunt profund recunoscător că ne sunt alături la fiecare ediție. În plus, sunt extrem de mândru că, în acest an, festivalul are un ritm aparte, care reflectă cel mai bine ceea ce simt în sufletul meu de opt ani, de când organizez acest eveniment”, a declarat organizatorul evenimentului, Adrian Bondoc.
O săptămână plină de evenimente
Programul festivalului include demonstrații zilnice de sculptură, workshop-uri pentru copii și adulți, precum olăritul și pictura pe sticlă, spectacole artistice susținute de formații locale și seri de muzică folk în jurul focului de tabără. De asemenea, vizitatorii vor putea participa la „Speed Carving” – o probă spectaculoasă în care artiștii vor realiza o sculptură în doar 60 de minute, unde pot câștiga fie una din sculpturi, fie un premiu surpriză.
Evenimentul se va desfășura pe durata unei săptămâni, în perioada 7-13 octombrie, și se va încheia cu festivitatea de premiere a sculptorilor, urmată de un târg de produse tradiționale și ateliere interactive pentru participanți.
Festivalul Național al Sculptorilor cu Drujba este un eveniment unic dedicat promovării artei sculpturii cu drujba și susținerii tradițiilor locale. Organizat anual la Pensiunea Cerna, festivalul oferă participanților o experiență culturală și recreativă în mijlocul naturii.