Vâlcea: S-a redeschis conacul Bălceștilor cu toate tainele lui

După un proces de restaurare care a durat cinci ani și un aviz ISU îndelung așteptat, recent a fost redeschis Muzeul Nicolae Bălcescu din comuna vâlceană cu acelaşi nume. Obiectiv de referinţă pentru cultura şi istoria românească și europeană, muzeul adăposteşte peste 15.000 de bunuri culturale şi de patrimoniu, multe expuse acum în premieră și care păstrează vie memoria marelui revoluţionar, a cărui familie a ridicat acest aşezământ. O valoare în sine este colecţia de obiecte masonice, amenajată într-un cabinet special și care numără aproximativ 450 de exponate. Colecția, neaccesibilă până acum publicului, a fost alcătuită de Horia Nestorescu-Bălceşti, muzeograf și mason, fost director al acestui muzeu. Şi nu întâmplător, deoarece de numele lui Nicolae Bălcescu se leagă organizaţia secretă francmasonică „Frăţia”, cu rol important în mişcarea revoluţionară de la 1848. Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea, a anunțat că în curând va fi sfințită biserica de lemn din curtea muzeului, denumită și Biserica Bălceștilor, care păstrează pictura originală de acum 250 de ani. În spiritul aceleiași deschideri față de public, Rădulescu a precizat că în lăcașul de cult se vor putea face cununii.

0

Construit în stil brâncovenesc, cu influenţe gotice şi renascentiste, Conacul Bălceștilor păstrează încă atmosfera de sfârşit de secol XIX şi început de secol XX, din vremea ultimilor Bălceşti. Deosebit de valoroase sunt tablourile cu membrii familiei, semnate de Costin Petrescu, pictorul Casei Regale şi al Ateneului Român, precum şi portretul lui Nicolae Bălcescu, unul din cele trei semnate de Gheorghe Tătărescu. Expoziţia memorială cuprinde cărţi de la 1698 şi alte documente vechi. De asemenea, studii, scrisori şi manuscrise, în special din perioada petrecută de Nicolae Bălcescu în Franţa. Aici există şi o urnă cu ţărână adusă de la Palermo, din Cimitirul Capucinilor, unde se presupune că ar fi fost înhumat Bălcescu. Şi tot în acest loc sunt înmormântaţi doi dintre cei patru fraţi ai săi, Sevasta şi Barbu Bălcescu. Construcţia conacului în care a locuit sporadic familia lui Nicolae Bălcescu a început în 1824 şi s-a încheiat abia în 1937. În muzeu încă se află draperiile și sobele originale de la începutul secolului trecut, care au aparținut lui Radu Mandrea, ultimul proprietar al conacului. Ținută multă vreme departe de ochii vizitatorilor, colecția de obiecte masonice este acum la vedere. Astfel, cele circa 450 de exponate care acoperă peste 100 de ani de istorie a masoneriei românești și nu numai, se află într-un cabinet masonic amenajat în incinta muzeului.

Președintele CJ Vâlcea: „Vizita la conac este un eveniment”

„Vizita la conac este un eveniment. Un adult trebuie să plătească 15 lei și un copil 10 lei. Conacul Nicolae Bălcescu este una dintre perlele culturii vâlcene, un obiectiv turistic pe care l-am restaurat de curând cu fonduri europene ( n.r. 4 milioane euro). Fiindcă ne dorim să fim gazde bune pentru cei care aleg să ne viziteze conacul, recent am fost și eu la muzeu, pentru a mă asigura că totul este pus la punct. La muzeu puteți să petreceți timp de calitate, iar noi avem deja o serie de evenimente extrem de interesante plănuite pentru următoarea perioadă. În curând, va avea loc și sfințirea bisericii din curtea conacului, unde se vor putea face chiar și cununii”, potrivit președintelui CJ Vâlcea.
Muzeul este deschis de luni până duminică între orele 9.00 și 18.00.

Facebook Comments