Legislativul județean a dat undă verde proiectului la ședința de săptămâna trecută, când a adoptat două hotărâri pe această temă. Prima prevedere – perfectarea parteneriatului trilateral pentru reabilitarea Casei memoriale Macedonski, iar a doua are în vedere aprobarea proiectului în sine, la pachet cu documentația tehnico-economică, devizul general și indicatorii tehnico-economici ai investiției. „Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Dolj, lider de proiect, în parteneriat cu Unitatea Administrativ-Teritorială Comuna Goiești și Muzeul Olteniei Craiova, va depune proiectul «Reabilitare Casa Memorială Alexandru Macedonski», în cadrul Programului de finanțare Timbrul Monumentelor Istorice 2024, Sesiunea II (TMI_II/2024), Acțiunea tematică «Case memoriale» – Restaurare. Obiectivul specific al apelului de proiecte: cunoașterea și punerea în valoare a caselor istorice semnificative în care au locuit personalități din toate domeniile cunoașterii, artă, literatură, științe, istorie etc., punând în context teritorial și arhitectural universul creației și gândirii acestora. De la crearea Comitetului internațional pentru conservarea și managementul caselor memoriale – DEMHIST (ICOM) în 1997, casele memoriale beneficiază de un interes crescând ca destinații turistice și repere culturale la scara locală, națională, regională sau internațională, indiferent de amplasare, dimensiune sau tipologie arhitecturală”, precizează documentația pusă la dispoziția aleșilor județeni.
Proiect de 30 de luni
Potrivit raportului întocmit de funcționarii CJ Dolj, obiectivul general al proiectului îl reprezintă punerea în valoare a casei memoriale prin reabilitarea, dotarea și transformarea sa în punct muzeal și spațiu de evenimente culturale, sociale, educative în folosul comunității și pentru atragerea vizitatorilor, devenind un obiectiv turistic cu destinație muzeală, care să permită amenajarea într-o formă atractivă, inovatoare, a unui spațiu expozițional destinat fondului „Alexandru Macedonski”. Aproximativ 7,4 milioane de lei va costa întregul proiect, din care lucrărilor de construcții-montaj le este rezervată suma de 4,9 milioane de lei. Administrația județeană estimează o perioadă de 30 de luni pentru finalizarea proiectului, 18 luni fiind destinate lucrărilor de reabilitare propriu-zise. Acestea se anunță destul de ample, dacă ținem cont de starea actuală a imobilului.
„Clădirea a fost construită în prima parte a secolului al XIX-lea, de către meșterii locali și dată în exploatare în aceeași perioadă, cu un regim de înălțime parter și parțial subsol, o suprafață construită de 209 mp și suprafața desfășurată de aprox. 265 mp. Structura de rezistență a Casei memoriale Alexandru Macedonschi este din zidărie portantă realizată din cărămidă, planșeu de lemn peste parter și acoperiș cu învelitoare de tablă pe șarpanta de lemn. Fundațiile sunt continui sub ziduri din cărămidă. Având în vedere vechimea clădirii, acțiunile factorului uman, dar și efectele cutremurelor, casa se prezintă într-o formă de degradare accentuată, pereții din cărămidă prezentând numeroase crăpături și fisuri. Învelitoarea din tablă și sistemul de preluare și scurgere a apelor meteorice lipsesc parțial, astfel că, atât din cauza factorilor climatici, cât și a neutilizării clădirii, structura de rezistență a acoperișului, dar și tencuielile exterioare și interioare sunt puternic afectate. De asemenea, planșeul peste subsol este degradat, distrus prin sustragere sau dezagregare material lemnos. Lipsa trotuarului din jurul clădirii a permis apelor din precipitații și a celor scurse de pe învelitoare să pătrundă la fundații, producând igrasia pereților exteriori. Tâmplăria exterioară și interioară este din lemn și datorită vechimii a suferit deformări, iar în mare parte accesoriile de feronerie lipsesc. La clădire s-au executat în trecut doar lucrări de reparații locale și lucrări de întreținere curentă precum vopsitorii locale, iar după 1990 a fost supusă unui proces continuu de degradare”, se arată în documentația adoptată de consilierii județeni.
Liberalul Triță a luptat pentru Casa Macedonski
Proiectul reabilitarea Casei Macedonski din comuna Goiești reprezintă o victorie importantă și pentru băncile opoziției din Consiliul Județean Dolj. Consilierul liberal Alexandru Triță a fost cel care a depus cele mai multe eforturi pentru a pune în dezbatere acest proiect și pentru a obține din partea Executivului o promisiune că investiția într-un reper istoric al județului va fi demarată cât mai curând. Anul trecut, când au fost prevăzuți în bugetul județean primii bani pentru demararea „fazei birocratice“, liberalul sublinia într-o postare pe una dintre rețelele de socializare: „Mă bucură faptul că intervenția mea din ședința Consiliului Județean Dolj, prin care am solicitat demararea reabilitării casei memoriale Alexandru Macedonski, a avut ecou. Bugetul județului Dolj pentru anul 2023 prevede primele fonduri necesare realizării studiilor și expertizelor tehnice, adică primul pas concret pentru acest proiect. Ani la rând au curs râuri de promisiuni legate de casa de pe deal… Am convingerea că asumarea publică a acestei reabilitări de către președintele Consiliului Județean Dolj va însemna și redarea mai rapidă a acestui obiectiv circuitului cultural al județului“.
Acum, când proiectul este și mai aproape de realizare, Alexandru Triță concluzionează: „Proiectul de Reabilitarea a Casei Memoriale Alexandru Macedonski a fost aprobat astăzi în cadrul Consiliului Județean Dolj. Un pas important, dar nu suficient! Am militat pentru realizarea acestui proiect și am subliniat, în calitate de consilier județean PNL, importanța reabilitării acestui simbol al culturii și istoriei noastre. Totuși, nu pot să nu remarc faptul că inițiativa a ajuns în acest stadiu după mulți ani pierduți, deși se impunea ca urgentă salvarea și reintegrarea acestui obiectiv cultural de către Consiliul Județean Dolj. Timpul îndelungat de la idee la acțiune este cel puțin frustrant și reflectă o problemă mai amplă a administrației județene în ceea ce privește abordarea proiectelor. Sper că până la „spargerea solului” să mai avem ce salva“.