miercuri, aprilie 30, 2025
Edilii urmăresc neabătut creșterea producției de amenzi la hectar

Municipalitatea investește masiv în… fiscalizarea parcărilor

Sancțiunile aplicate de agenții poliției locale șoferilor din municipiul reședință de județ se dovedesc printre sursele cele mai consistente de venituri la bugetul local. În așa măsură, încât edilii bagă bani serioși în creșterea producției de amenzi. La hectar sau pe cap de forță de ordine salariată.

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Responsabilii Primăriei Craiova au identificat unul dintre principalele puncte slabe ale sistemului de jumulit șoferii care parchează ilegal prin oraș. Oricât de multe controale ar face agenții de poliție locală, ritmul amenzilor este în mod inevitabil limitat de viteza de deplasare a acestora, care sunt nevoiți să ia parcările la pas și să verifice pe tableta din dotare dacă șoferii și-au plătit dările. Altfel ar sta lucrurile dacă verificarea s-ar putea face automat, din mersul mașinii. Productivitatea în materie de amenzi ar exploda pur și simplu.

„Maximizarea veniturilor” prin multiplicarea amenzilor

Un asemenea sistem se vrea implementat în perioada următoare la nivelul municipiului Craiova. Primăria a demarat licitația pentru „Achiziție sistem de monitorizare video (ANPR) pentru verificarea plăților în parcările cu taxă, pe domeniul public al municipiului Craiova”, pentru care a alocat aproape 2 miliarde de lei vechi. „Ținând cont de nevoia permanentă de îmbunătățire a verificării parcărilor cu plată și privind punerea în aplicare a hotărârii consiliului local nr. 31/2017 cu modificările și completările ulterioare, precum și prevederile legislației în vigoare privind circulația pe drumurile publice, este necesară achiziția pentru un pachet ANPR Enforcement, pentru verificarea utilizatorilor privind plata parcării prin aplicarea hotărârii consiliului local numărul 31/2017 cu modificările și completările ulterioare, prin care s-a aprobat regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova. Dotarea cu sisteme pentru monitorizare și verificare video ANPR enforcement va duce la îmbunătățirea modului de verificare cu care se gestionează plățile aferente taxei de parcare, dar și maximizarea veniturilor”, se arată în documentația de atribuire.

Parcările cu plată și parcarea curentă, verificate la foc automat

Caietul de sarcini întocmit de edili arată cum vor ieși la vânătoarea de mașini parcate ilegal agenții poliției locale. Depistarea contravenienților se va face din mers, dintr-o Dacia Sandero a poliției locale pe care vor fi montate dispozitivele solicitate de primărie. „Scopul contractului îl constituie furnizarea, instalarea, personalizarea și punerea în funcțiune a unui sistem informatic LPR în vederea scanării, recunoașterii și verificării numerelor autovehiculelor parcate. Echipamentele și softurile furnizate vor trebui să respecte toate reglementările în vigoare. Prin intermediul camerelor amplasate pe mașina de poliție locală Dacia Sandero, sistemul trebuie să realizeze recunoașterea optică a numerelor de înmatriculare de pe vehiculele staționate / parcate pe baza numărului de înmatriculare. Sistemul trebuie să verifice automat în bazele de date dacă au fost plătite taxele de parcare și să prezinte polițistului local rezultatele verificărilor”, se arată în caietul de sarcini. În plus, sistemul vizat de edili va verifica în același timp și achitarea taxei pentru parcarea curentă, care poate genera de asemenea, amenzi la fel de usturătoare: „Pe baza numărului de înmatriculare recunoscut optic, aplicația client web trebuie să verifice automat dacă a fost plătită taxa de parcare prin SMS sau prin parcometru pentru locurile de parcare din zona centrală și dacă a fost plătită taxa pentru parcarea curentă pe domeniul public al municipiului Craiova”. Edilii solicită camere video de înaltă calitate pentru detecția plăcuțelor de înmatriculare ale autovehiculelor parcate paralel, oblic sau perpendicular pe axul drumului pentru scanarea plăcuțelor de înmatriculare a autovehiculelor aflate în parcaje situate pe străzile cu sens unic sau dublu sens.

Potrivit documentației publicate în sistemul electronic de achiziții publice, conectarea la bazele de date se va realiza prin API la operatorii care gestionează plata prin SMS, parcometre și pentru parcarea curentă pe domeniul public. Pentru fiecare număr scanat aplicația trebuie să prezinte pe tabletă agentului de poliție locală situația verificărilor rezultate, poza autovehiculului staționat, numărul de înmatriculare, poziția pe hartă, strada și numărul, dar și ora verificării. Informațiile trebuie afișate pentru o interfață grafică intuitivă cu actualizare în timp real. aplicația trebuie să permită activarea și dezactivarea camerelor prin intermediul interfeței grafice, iar fotografiile trebuie să conțină data, ora, strada și numărul străzii unde a fost depistat autovehiculul parcat neregulamentar. La finalul unei runde de verificări, polițistul local trebuie să aibă posibilitatea de a genera o listă cu situația verificărilor efectuate pe care să o poată trimite mai departe utilizatorilor de tip dispecerat pentru a realiza identificarea proprietarilor. Această listă va conține numărul de înmatriculare al vehiculului verificat, data și ora verificării, situația verificărilor referitoare la plata tarifului sau taxei de parcare, strada și numărul unde a fost depistat vehiculul, coordonatele geografice, și să poată fi exportată în format XLS, DOX și PDF.

- Advertisement -
Cea mai nouă ştire

Toți angajații Direcției Silvice Vâlcea, în grevă!

Adrian Iosif, lider sindical al Direcției Silvice Vâlcea a anunțat  că toți cei 350 de angajați ai Direcției Silvice...
- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI