Big Brother de București în Cetatea Banilor
Primăria Craiova dă cep proiectului de monitorizare în masă cu un acord- cadru de peste 9 milioane de lei

Municipalitatea a atribuit, în cele din urmă, contractul scos la licitație încă din toamna anului trecut. La capătul celor patru ani prevăzuți de acordul- cadru, edilii craioveni vor tripla numărul camerelor de supraveghere din oraș, văzute ca element de descurajare a infracțiunilor, dar și ca metodă de a strânge mijloace de probă.

0

Primăria Craiova a demarat procedura pentru „Achiziţie cu montaj echipamente de monitorizare şi supraveghere video pe domeniul public în municipiul Craiova” în luna octombrie a anului trecut, iar licitația a fost finalizată, în cele din urmă, la începutul acestei luni, anunțul de atribuire fiind publicat zilele acestea. Între timp, a mai fost loc și de o contestație la CNSC depusă de una dintre firmele participante la licitație, Civitas din Craiova, demers respins de consiliu, care a lăsat contractul atribuit către concurența de la Focus Security Systems din București. Aceasta și-a adjudecat contractul scos la mezat de Primăria Craiova la valoarea de 9,27 milioane de lei. Este suma care va fi cheltuită pe supraveghere  video la nivelul municipiului reședință de județ pe parcursul următorilor patru ani, cât durează acordul-cadru. La capătul acestei perioade, Craiova va avea montate încă 500 de camere de supraveghere video de ultimă generație, pe lângă cele aproximativ 250 deja montate în șase zone din oraș, prin intermediul mai multor proiecte distincte derulate de autoritățile locale.

Camere și dispecerat nou

Potrivit documentației de atribuire, acordul-cadru are în vedere atât furnizarea echipamentelor video, cât și a softurilor aferente, precum și montajul camerelor și celorlalte componente. „Autoritatea contractantă – municipiul Craiova intenţionează să încheie un acord-cadru pentru Achiziţie cu montaj echipamente de monitorizare şi supraveghere video pe domeniul public în municipiul Craiova  – acord-cadru, conform cerințelor Caietului de sarcini nr. 223206/29.06.2023.  Obiectul acordului-cadru îl reprezintă furnizarea și montarea de echipamente de supraveghere video, furnizare licențe software, instalarea, configurarea și punerea în funcțiune a echipamentelor și soluțiilor aferente, dar și alte accesorii și alte elemente ce trebuie livrate și instalate pentru funcționarea optimă. Achiziţia vizează instalarea unor echipamente profesionale de supraveghere video urbană, echipamente adiționale de tip smart city, aplicațiile software necesare, precum și amenajarea dispeceratului ce va aduce ca beneficii: – identificarea posibilelor evenimente/incidente; utilizarea imaginilor pentru identificarea de evenimente/incidente;  prevenirea eventualelor tentative de efracție, furt, distrugere, vandalizare etc.;  monitorizarea traficului, intersecțiilor”, se arată în documentația publicată în sistemul electronic de achiziții publice.

Zece la sută din mega-planul de supraveghere video

Potrivit caietului de sarcini publicat de edili, furnizarea și instalarea de echipamente de monitorizare și supraveghere video are drept obiectiv „creșterea siguranței și prevenirea criminalității” în locurile de joacă, parcuri, bulevarde, cartiere, zone cu risc ridicat privind depozitarea necontrolată a deșeurilor etc. „Prezența camerelor video instalate va duce la o scădere semnificativă a infracțiunilor din raza lor de acțiune prin creșterea nivelului de securitate socială și siguranța cetățeanului, monitorizarea în regim permanent a unor zone cu risc ridicat de producere de evenimente, scăderea timpului de răspuns în cazul intervențiilor pentru situații de urgență sau de criză, prevenirea infracțiunilor și operațiunilor ilegale, asigurarea de probe juridice, scăderea factorului psihologic pentru scăderea infracționalității în zonele de risc, creșterea gradului de încredere al cetățenilor”. În prezent, municipiul Craiova dispune de 256 de camere video amplasate în pasajul subteran, Parcul ”Nicolae Romanescu”, centrul istoric, parcarea subterană și în intersecții. Asta înseamnă că la capătul acordului-cadru recent atribuit, numărul camerelor din oraș se va tripla. Trebuie spus însă că nu este vorba decât de primul pas în procesul de supraveghere video, edilii micșorându-și ambițiile față de planul inițial. Studiul de fezabilitate adoptat în acest sens în urmă cu câțiva ani prevedea montarea în oraș nu a 500, ci a 5.000 de noi camere de supraveghere, beneficiile așteptate de edili fiind multiple: „Monitorizarea video descurajează și reduce factorii de natură infracțională, îmbunătățește calitatea vieții oamenilor și crește nivelul de siguranță, colectează dovezi în cazul săvârșirii de infracțiuni, asistă autoritățile în monitorizarea traficului și adoptarea unor reacții prompte în caz de urgențe, ajută la menținerea unui comportament adecvat al participanților la trafic și a pietonilor”.

Facebook Comments