Vâlceanul Rareș Toader va concura la Jocurile Olimpice de la Paris

Vâlceanul Andrei Rareș Toader s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, contribuind, alături de Florentina Iușco, la extinderea echipei României la 101 sportivi calificați. Performanța a fost anunțată de Federația Română de Atletism, în urma rezultatelor excelente obținute la Campionatele Naționale de seniori și tineret desfășurate la Cluj-Napoca.

0

În cadrul competiției, Rareș Toader, reprezentant al clubului Dinamo București, a înregistrat o aruncare de 20,88 metri la greutate, iar Florentina Iușco de la CSM Deva a reușit 6,49 metri la săritura în lungime, ambii devenind campioni naționali. Federația Română de Atletism a precizat că, în următoarele zile, va fi determinat și punctajul Danielei Stanciu, pentru a afla dacă aceasta va participa la Jocurile Olimpice. Lista finală a sportivilor calificați va fi publicată de Federația Internațională de Atletism pe 7 iulie, după relocările necesare.
Pe lângă Toader și Iușco, alți patru atleți și-au asigurat calificarea la Jocurile Olimpice prin performanțele lor la competiția de la Cluj-Napoca: Andreea Taloș (Rapid București) la triplusalt cu 14,35 metri, Diana Ion (CSM București) tot la triplusalt cu 14,03 metri, Alin Firfirică (Steaua/CSM Onești) la aruncarea discului cu 65,72 metri și Alexandru Novac (CSM București) la aruncarea suliței cu 80,07 metri.
Atletismul românesc va fi, de asemenea, reprezentat la Jocurile Olimpice de Delvine Meringor și Joan Chelimo Melly (Dinamo București) la maraton, Alina Rotaru Kotmann (CSA Steaua) la săritura în lungime, Andreea Miklos (CSM București) la 400 metri, Bianca Ghelber (CSA Steaua/SCM Bacău) la aruncarea ciocanului și Stella Rutto (Dinamo București) la 3.000 metri obstacole.

Bunicul, sportiv de performanță, modelul lui Rareș

Rareș Toader a început atletismul urmând exemplul bunicului său, Aurel Berbece, campion național la săritura în înălțime în 1967. În iunie 2016 și-a îndeplinit baremul pentru Jocurile Olimpice de vară din 2016 de la Rio de Janeiro cu o aruncare de 20,54 m. la Campionatele Internaționale de Atletism ale României. Astfel a stabilit un nou record național de tineret. În iulie a participat la Campionatul European de seniori, unde s-a clasat pe locul 6 cu o aruncare de 20,26 m. La Universiada din 2019 de la Napoli, el a stabilit un nou record al competiției cu o aruncare de 20,60 m. Însă nu s-a putut prezenta la finală din cauza unei accidentări. Pe 13 iunie 2021 și-a îndeplinit baremul pentru Jocurile Olimpice de la Tokio cu o aruncare de 21,29 m, stabilind un nou record național. În 2024, a ocupat locul șapte la Campionatul European de la Roma.

Facebook Comments