Creşterea salariului minim brut – o măsură bună pentru unii angajaţi, o veste proastă pentru restul

Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, de la 3.300 lei la 3.700 lei lunar, începând cu 1 iulie 2024, va avea multiple implicaţii atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori. Deşi Guvernul vorbeşte despre un impact pozitiv al acestei măsuri, cel mai probabil ea va produce multe efecte nedorite, precum creşterea preţurilor la produse şi servicii, ceea ce va păstra inflaţia la un nivel foarte ridicat.

0

Decizia a fost adoptată în data de 6 iunie 2024 prin Hotărârea de Guvern 598/2024 şi se referă la majorarea salariului de bază minim brut pe ţară, fără indemnizaţii, sporuri şi alte adaosuri. Măsura a fost completată, în data de 7 iunie 2024, cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 59/2024, care prevede creşterea de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună a sumei din salariul lunar pentru care nu se datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii. Aşadar, salariaţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege vor beneficia în continuare, până la finalul anului 2024 (scutirea fiind valabilă doar pe parcursul anului în curs) de această facilitate fiscală. Un prim efect al acestor măsuri constă în faptul că salariaţii încadraţi cu salariul minim brut pe ţară vor înregistra o  creştere a salariului net de la 2.079 de lei la 2.363 de lei pe lună.

Modificarea valorii maxime a deducerii de bază

În plus, odată cu creşterea salariului minim brut pe ţară, se modifică şi valoarea deducerii de bază care este aplicată salariaţilor la locul de muncă unde au declarată funcţia de bază, în limita unui venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Astfel, valoarea maximă ce poate fi dedusă din salariul net lunar creşte de la 660 de lei la 740 de lei, fără a lua în considerare numărul de persoane aflate în întreţinere. În cazul în care un salariat are una sau mai multe persoane în întreţinere, deducerea personală de bază creşte în funcţie de numărul acestora, putând ajunge la maximum 1.665 de lei în cazul salariaţilor cu patru sau mai multe persoane aflate în întreţinere.

Majorarea valorii contribuţiilor sociale datorate de angajatori pentru salariile sub minimul pe economie

Conform legislaţiei în vigoare, angajatorii sunt obligaţi să plătească contribuţii sociale obligatorii (CAS şi CASS) la nivelul unui salariu minim brut pe ţară pentru toţi salariaţii care înregistrează, într-o lună, venituri sub salariul minim brut. Aşadar, creşterea acestuia la 3.700 de lei pe lună implică automat şi majorarea bazei de calcul pentru aceste contribuţii sociale obligatorii. Prin urmare, angajatorii vor avea costurile operaţionale mai mari, în special cei cu un număr ridicat de angajaţi încadraţi cu salarii sub minimul pe economie şi cu timp parţial de lucru, deoarece vor fi nevoiţi să aloce fonduri suplimentare pentru plata diferenţei de contribuţii sociale generate de majorarea salariului minim brut garantat în plată la nivel naţional.

Dincolo de implementarea punctuală a majorării salariului minim brut la nivel naţional, angajatorii trebuie să analizeze în ce măsură plata unor salarii mai mari angajaţilor încadraţi cu salariul minim pe economie va presupune ajustarea corespunzătoare a salariilor pentru ceilalţi angajaţi, ale căror salarii se situează deja la acest nivel, respectiv la unul superior. În concluzie, majorarea salariului minim brut pe economie de la 3.300 de lei la 3.700 de lei şi creşterea sumei pentru care nu sunt datorate taxe salariale de la 200 la 300 de lei/lună au multiple implicaţii asupra angajatorilor. Specialiştii spun că aceste schimbări, deşi vor aduce ceva mai mulţi bani în buzunarele angajaţilor cu salariu minim, vor produce efecte nefaste în economie, precum dezechilibre pe piaţa muncii, dar mai ales creşteri de preţuri la bunuri şi servicii şi, implicit, o inflaţie mai mare. Adică, în timp ce va pune în buzunarele unora, va scoate bani din buzunarele tuturor!   

Facebook Comments